Izlet na dlani

Z letalom prispete na destinacijo, vendar vaša prtljaga ni z vami. Kaj sledi?

Ste se že kdaj znašli pred trakom za prtljago in zaman čakali na svoje kovčke? Ko stojite pred praznim trakom in si končno le priznate, da se vam je zgodilo tisto česar si najbolj ne želite. Letalska družba vam je izgubila prtljago.

Večinoma se takšne situacije zgodijo na povezovalnih letih, ko na poti do željene destinacije večkrat zamenjate letalo. Zaradi hitrejšega pretoka potnikov, letalske družbe včasih pozabijo prtljago in tako ostanete brez nje za nekaj dni.

Prvi korak, ko ugotovite, da ste ostali brez prtljage je iskanje le-te v območju, ki je namenjeno prtljagi večjih dimenzij. V primeru, ko ste popolnoma prepričani, da vaša torba ali kovček nista prispela na cilj, izpolnite obrazec o izgubljeni prtljagi. To storite pri uslužbencu letalske družbe s katero ste leteli in sicer v območju »baggage claim«. Kadar letite z različnimi letalskimi družbami, morate ta obrazec vložiti pri družbi s katero ste leteli nazadnje.

Ob izpolnjevanju obrazca boste morali opisati vaš kos prtljage in predati listek za prevzem prtljage, ki ste ga prejeli ob »check-inu«. Prav tako ne pozabite navesti svojega naslova (kjer boste stanovali) in kontaktnih informacij, izpolnjen obrazec pa si skopirajte.

Ko oddate omenjeni obrazec, je odgovornost na letalski družbi in njenemu predstavniku, da vam dostavi izgubljeni kos prtljage na naslov, ki ste ga navedli na obrazcu (četudi je le ta v drugem mestu). Večina letalskih družb vam povrne tudi stroške za takojšnje nujne primere, vendar jih morate na to opozoriti.

 

Situacij, ko se prtljaga resnično izgubi in nikoli ne najde, je malo. Vseeno pa v primeru, da se to zgodi vam, si zapomnite, da vam je letalska družba dolžna povrniti stroške za izgubljeno prtljago. Da je prtljaga izgubljena se smatra, če vam jo 21 dni po zaključeni poti še niso vrnili. V tem primeru boste morali vložiti nov obrazec za izgubljeno prtljago in nanj navesti vse predmete, ki so bili v tem kosu prtljage. Nič nenavadnega ni, če bodo od vas želeli tudi ceno po kateri so bili predmeti kupljeni ter datum nakupa, da lahko letalska družba oceni amortizacijo predmeta.

Dober nasvet bi bil, da vedno potujete z dodatnim kompletom oblačil, ki jih imate v kabinski prtljagi. Če je le možno, potujte z direktnimi leti in slikajte vsebino vaše torbe/kovčka preden zapustite hotel ali domači kraj.

So vam kdaj že izgubili prtljago, kako ste se znašli?
Vir fotografij: Pixabay

Patricija Kragelj

Patricija Kragelj

5 komentarjev

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Če ostanemo brez prtljage, imamo potniki pravico tudi do torbice nujnih potrebščin – predvsem kozmetike, če jo ima prevoznik na voljo. V Turkish torbici je npr. tudi majica. Brez kovčkov sva s fantom bila od sobote do torka, povrnili pa so nama stroške vseh nakupov oblačil in kozmetike, skupaj 170 eurov. Morala sva skenirati vse račune in popisati vse nakupe, ampak se je splačalo 🙂

  • Tudi mi smo leteli s Turkish Airlines, in sicer v ZAE (Sharjah) oz. Dubaj. Zaradi zamude že v štartu smo komaj ujeli povezovalni let v Istanbulu, prtljaga na žalost ni prišla pravočasno. V Sharjahu smo potem izpolnili poročilo, na letališču je bila za njih (na okencu Lost and Found) zadeva zaključena. Tam okenca Turkish Airlines nima in zgolj na naše povpraševanje in poizvedovanje smo uspeli najti okence Turkish Airlines v Dubaju, kjer so nam na naše zaprosilo dali povračilo. Uradnik je najprej preveril, kje se naša prtljaga nahaja v tistem trenutku in na osnovi tega ocenil, koliko časa bomo brez nje. Dejansko smo bili brez 24ur, ker je prispela z naslednjim letom in so nam jo dostavili v hotel. Dobili smo 45 EUR na kovček, kar je bila kar lepa vsota.

  • Moj komentar se ne nanaša na temo tega prispevka, temveč v splošnem na vaše članke. Na portalu naj bi bili sami potovalni izkušenci, toda v resnici ne znate enega samega članka spisati sami? Raje jih povzemate / dobesedno prevajate, kar izpade bedno, še posebej, ker je pod njimi podpisan nekdo, ki sploh ni avtor!

    • Za portal v večini skrbita do dve osebi in enostavno ni časa, da bi lahko na dnevni ravni pisali še splošne članke. V kolikor bodo v prihodnje finance dopuščale bomo se še okrepili v tej smeri, žal pa trenutno to finančno ni izvedljivo.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.