Izlet na dlani

Zakaj boste med letom našli kamero na svojem multimedijskem zaslonu na sedežu

V današnjem času ima že skoraj vsaka naprava vgrajeno vsaj eno kamero in lahko se vam zgodi, da zaslon, v katerega strmite med samim letom ne bo izjema.

Raziskovalec programske varnosti, Vitaly Kamluk, je na svojem zaslonu našel nekaj, kar je izgledalo kakor vgrajena kamera. Ob svojem začudenju je seveda naredil tisto, kar bi naredil še marsikdo v takšni situaciji – postavil je vprašanje na Twitterju.

Letalska družba Singapore Airlines mu je na njegovo vprašanje odgovorila in potrdila njegove domneve. Naprava, ki jo je Kamluk našel, je bila v resnici kamera, vendar pa je letalska družba zatrdila naslednje: »Kamera je trajno ugasnjena in družba nima nikakršnih načrtov le-to vklapljati ali iznajti dodatne opcije, ki bi omogočale uporabo kamere«.

Nekaj dni za tem, je portal Buzzfeed poročal o podobnih kamerah na letalih družbe American Airlines. Odgovor slednje letalske družbe pa je bil skorajda identičen odgovoru družbe Singapore Airlines.

Po vsem tem se nam poraja vprašanje zakaj so tovrstne kamere sploh vgrajene v multimedijske zaslone na letalih in čemu služijo. Odgovor se skriva v novi generaciji sistemov za krajšanje časa na letalih, ki sta jih razvila Panasonic in Thales. Čeprav je večina kamer trenutno neaktivnih, jih proizvajalca dodajata iz razloga, da pripravita sisteme za prihodnost.

Tehnološki direktor Panasonica, David Bartlett, se sklicuje na potnike z vedno večjimi zahtevami po »povezani izkušnji« med letom. Kamere bi lahko omogočale komunikacijo med potniki na letalu, opravljanje video klicev z ljudmi na tleh, ali pa celo kot virtualno ogledalo. Bartlett razume, da so ljudje skeptični zaradi nove tehnologije vendar je vseeno mnenja, da je bila reakcija pretirana.

Pri nekaterih družbah se kamere že uporabljajo za komunikacijo med potniki, družba Emirates je v svojem prvem razredu ponudila tablico s katero lahko potniki komunicirajo s posadko na krovu.

Mnogo strokovnjakov na področju tehnologije pa je mnenja, da je kamera ranljiva za hekerske vdore. O tem priča tudi podatek, da je leta 2016 heker razkril prav takšno ranljivost, ko je vdrl v sistem in imel možnost spreminjati podatke na zaslonu (višino in hitrost), ukrasti podatke o kreditni kartici ali celo pridobiti dostop do kontrol letenja. Velika večina potnikov se počuti nelagodno ob podatku, da imajo pred seboj kamero, ki jih je sposobna opazovati tekom celotnega leta. Ena izmed rešitev je, da bi se preko kamere namestilo fizično pokrivalo, ki bi onemogočilo pogled kameri.

Vas tovrstne kamere na ekranu med letom motijo ali niste (bili) pozorni na to?

Prispevek povzet po: Lonely Planet
Vir fotografije: Pixabay

Patricija Kragelj

Patricija Kragelj

Dodaj komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.