Izlet na dlani

Zakaj je Japonska top lokacija za vaše naslednje potovanje

Kombinacija modernega, zgodovine, čudovite pokrajine in edinstvene kulture je zagotovo dejavnik, ki privlači množice turistov na Japonsko. Tudi članom Ekipe Izlet na dlani velja za eno najljubših dežel.
V nadaljevanju podajamo 10 stvari/dejavnikov, ki vas bodo prepričale da je Japonsko vredno obiskati, hkrati pa podajamo še nekaj nasvetov iz prve roke, kako to najbolje doživeti.

1. Umirjenost/tišina/prijaznost/varnost

Dejavniki iz prve točke vas bodo ujeli “nepripravljene” že ob samem prihodu na katerokoli japonsko letališče. Tam kljub množicam ne bo hrupa, srečali boste umirjene uslužbence, ki bodo mirno brisali ograje tekočih stopnic, ali vam brez besed-le z zelo prijaznim nasmehom in priklonom, pridržali vrata dvigala. Ta umirjenost-tišina-prijaznost vas bo spremljala po vseh poteh Japonske, izjema so seveda kakšni večerni klubi, lokali z igrami na srečo ali kakšne bolj popularne večerne ulice kot je npr. glavna ulica v središču Osake.
Če odštejemo dejstvo, da je Japonska na zelo potresnem območju, velja na splošno za eno najbolj varnih dežel na svetu. Kadarkoli in kjerkoli se boste sprehajali, ste lahko brez skrbi; domačini vam bodo tudi z veseljem poskušali pomagati, v kolikor boste pomoč potrebovali, je pa znano dejstvo, da Japoncem angleščina ravno ni najbližja in da želijo vseeno pomagati, tudi če ne vedo zagotove rešitve.

2. Točnost

Tudi s točnostjo se boste najverjetneje srečali že na samem letališču, ob prihodu na Japonsko; namreč odhodi javnih prevozov (npr. vlaki, avtobusi) bodo vedno po predpisanem urniku in to na minuto natančno. To velja tudi za podzemno železnico, hitre vlake; čakanje v restavracijah itd. Hitri vlaki bi si praviloma zaslužili svojo kategorijo, vendar ker je njihova najpomembnejša kvaliteta ravno točnost; poleg udobnosti; prijaznosti uslužbencev in nasploh najboljšega prevoza na daljše razdalje po Japonskem, smo jih uvrstili v to kategorijo. Vsem , ki se podajate na širše raziskovanje Japonske, toplo priporočamo razmislek o nabavi JR Passa za določeno obdobje. Je pa seveda potrebno podati računico o vseh želenih destinacijah, če boste namreč večji del časa preživeli v Tokiu in sosednjih mestih, kjer vam JR pass po večini ne pokriva povezav, mogoče nakup ni smiseln. Na voljo so 7 dnevni, 14 dnevni in 21 dnevni JR passi, otroci do 6 let se vozijo brezplačno (v kolikor sedijo pri starših, kar pa seveda ni obvezno če na vlaku ni pretirane gneče ;-)). Več o JR passu tukaj.

3. Posebne nastanitve

Dejstvo je, da na Japonskem zaradi prostorske stiske (predvsem v večjih mestih), ne pričakujte razkošnih soban. Zato ob rezervaciji obvezno preverite velikost sobe, postelje in ostale podatke povezane s sobo. Priporočamo tudi rezervacijo namestitev dlje časa v naprej, saj se v določenih obdobjih kapacitete zelo hitro zapolnijo, ker pa cene ravno tudi niso najnižje, je bolje imeti temu primerno izbiro.
Na Japonskem so na voljo vsi možni tipi nastanitev, od preprostih hostlov, kjer boste prejeli svojo celico oziroma kapsulo, ob souporabi kopalnice, do privatnih nastanitev (ki so zaradi prostorske stiske in visokih cen v hotelih, običajno najbolj primerna rešitev za družine), pa vse do hotelskih nastanitev, za katere cene variirajo glede na lokacijo in želje posameznikov. V Kanazawi priporočamo najem zanimive družinske sobe (za 3 osebe) v hotelu The Square hotel.

Če ste v posameznem mestu zgolj za par ur in bi si želeli kljub temu vsaj malo odpočiti in odložiti odvečno prtljago, so na voljo tudi tako imenovani “Love hoteli” oziroma ljubezenski hoteli, kjer so sobe tematsko urejene in na voljo za poljubni nekaj urni najem. Le kdo ne bi hotel “počivati” v Hello Kitty” sobici 😉

4. Edinstvena kultura

Edinstvena japonska kultura v povezavi z arhitekturo bo zagotovo ena od stvari zaradi katerih boste Japonsko zapuščali s težkim srcem. Številni čudoviti templji, vrtovi ter posebna japonska kopališča, vam bodo pogosto ustvarjala VAU efekt. Top destinacija, ki vam bo ponudila kombinacijo vsega je zagotovo Kyoto, vam pa kot namig podamo tudi predlog obiska precej manj turistično obljudenega mesta Kanazawa. Na Japonskem razpolagajo tudi s številnimi odličnimi muzeji in razstavami, ki jih ne gre zamuditi (npr. Kanazawa 21st century museum, teamLab Borderless v Tokiu, Ghibli muzej, obisk mesta “srn”- Nara, .. .). Posebno mesto si zasluži tudi kultura oblačenja na Japonskem; namreč srečali boste tako gospodične v tradiconalnih kimonih, kot tudi mladino v odbitih “kawai” oblačilih. Pa tudi kakšen Mario in Luigi bo lahko s svojo formulo pridrvel po ulicah Tokia.

5. Čudovita narava

Tudi čudovita Japonska narava in pokrajina si zaslužita svojo kategorijo, ne glede na letni čas obiska vas ne bosta pustili na cedilu. Za posebni VAU efekt pa bosta zagotovo poskrbeli v času cvetenja češenj. Čas cvetenja se po otoku razlikuje, zato pred nakupom letalskih kart za omenjeni čas zagotovo preverite napovedi cvetenja za del otoka, ki ga želite obiskati (tukaj). Različne province vam bodo postregle z različnimi tipi pokrajine, v kolikor pa ste bolj mestni popotnik, pa brez skrbi,  svojih čudovitih razgledov po pokrajini boste nehote deležni tudi na medmestnih povezavah z vlaki ali pa si lahko obiščete kakšnega od urejenih mestnih vrtov.

6. Japonska hrana

Prvo dejstvo glede hrane je to, da japonska hrana ni samo suši; tako da vsi, ki niste ravno ljubitelji, brez skrbi, na voljo je ogromno različnih tako mesnih kot tudi vegetarijanskih opcij jedi, juh itd. Vam pa vseeno priporočamo, da v kolikor še niste poskusili odličnih sušijev, da to priložnost izkoristite ravno na Japonskem. Tudi glede cenovnih rangov, velja podobno kot za nastanitve, na voljo bo vse od zelo ugodnih do luksuznih restavracij. V Tokiu priporočamo obisk cenovno dostopne restavracije Genki sushi.
Če bi zraven svoje pijače, kave ali zajtrka radi imeli še živalsko družbo, je Japonska za to pravi naslov (na voljo so številni popularni mačji in pasji lokali, poleg tega lahko ponekod pobožate še pujske, sove, ježke…). Tudi ljubitelji odličnih čajev bodo na Japonskem prišli na svoj račun.

7. Sladkarije

Japonske sladkarije si zaslužijo svojo kategorijo in ne začne in konča se samo pri več kot 200 vrstah KIT KAT čokoladic. Svetujemo vam, da si vzamete čas in raziščete okuse japonskih sladkarij, ko se boste vrnili domov polnih vreč, nam boste za nasvet hvaležni. 😉 Če pa niste ravno ljubitelji sladkega mogoče poskusite vsaj kakšno od njihovih tipičnih sladic MOČI ali vsaj rahle puhaste palačinke.

8. Spominki

Z Japonske se boste težko vrnili brez spominkov, ne glede na to kaj vam je osebno všeč, tam se bo zagotovo za vsakega kaj našlo. Naše vreče spominkov običajno vključujejo: kakšne zanimive magnetke ali origami izdelke; spominke na temo muc (maneki-neko),  tradicionalne nogavice na prste, ogromno količino japonskih sladkarij (grozdni bomboni, pokiji, močiji, želejčki, kit kat čokolade posebnih okusov…), matcha čaj… Če ste popolnoma brez idej za spomnike, vam priporočamo, da zaidete v kakšno od 100 Yen prodajalno 😉

9. Risanke

Japonska je raj za ljubitelje risank. Vse povezano z liki iz risank vas bo spremljalo na vsakem koraku, pa naj si bo to nastanitev, nakupovalni center ali kakšna restavracija.  Če ste resni ljubitelj katere od japonskih risank vam svetujemo, da prej preverite, namreč skoraj zagotovo bo kje obstajala kakšna prodajalna ali restavracija na to temo (npr. Pokemon Café, Hello Kitty Café…). Ena od zanimivih atrakcij je tudi obisk Muzeja Studia Ghibli.

10. Japonski WC

Kakšen WC boste rekli? Ko se boste vrnili z Japonske, boste razumeli zakaj si je tudi japonski WC na našem seznamu prislužil svojo kategorijo. Toliko tipk za tako preprosto opravilo boste rekli, ampak ko boste dojeli pomen oziroma bolje rečeno storitve, ki vam jih takšen WC nudi, boste tudi vi vzljubili tovrstno stranišče.
Japonski WC bo na voljo v vseh nastanitvah, večini restavracij, nakupovalnih središč, železniških postajah, včasih celo v parkih.
Kakšni še bolj sodobni pa vam bodo poleg osnovnih funkcij spiranja, pihanja in gretja pokrova, ponudili še umirjeno glasbo, dvig/spust pokrova itd.
Prepričani smo, da boste na poti proti domu tudi sami preverjali ceno nakupa in dostave tovrstne japonske kopalniške opreme. 😉 Več o tem tukaj.

Bonus: če želite zgoraj naštetemu seznamu dodati še pridih tropskega, pa obiščite še Okinawo. Poleti 2020 bodo v Tokiu potekale tudi poletne olimpijske igre. 

Lepo potuj na Japonsko ali tudi kam drugam! A ne pozabi: če v tujini zboliš ali se poškoduješWIZ Tujina ti zagotavlja hitro zdravniško pomoč in plačilo stroškov zdravljenja. Ne spreglej ugodne cene za družine in celoletnega zavarovanja. Za vse, ki želite več, npr. zavarovanje izgube prtljage ali kraje dokumentov, je tu novost WIZ Tujina Plus že za 11,98 € za 8 dni (Svet). Izkoristi 10 % ugodnejšo spletno sklenitev.

Prispevek nastal v sodelovanju z Wiz Tujina!
Fotografije: Izlet na dlani, pixabay

 

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

2 komentarja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.