Izlet na dlani

ZANIMIVO! 10 najboljših tržnic za hrano v Evropi! Ste že kaj lačni?

Ste bili kdaj na potovanju in postali lačni, ampak si niste želeli zaviti v eno izmed verig za hitro prehrano ali kakšno tipično picerijo? Ste si želeli okusiti hrano iz tržnice, kjer se vedno najde mešanica različnih gurmanskih kultur in navsezadnje tudi hrana, ki je značilna za okolje v katerem se nahajate? Če spadate med množico ljudi, ki obožujejo hrano, ali pa vsaj radi raziskujejo in zaidejo na lokalne tržnice s hrano, potem vam priporočamo pregled spodnjega seznama tržnic, ki so po raziskavi priznanega mednarodnega časnika The Guardian uvrščene na lestvico TOP 10 najboljših tržnic s hrano v Evropi. Seznam smo malce priredili, vseeno je pred vami pregled tržnic, ki jih je vredno obiskati. Mi smo že postali lačni, kaj pa vi?

Markthal, Rotterdam
roterdamt
Zagotovo tržnica, ki je ne boste pozabili. nastala je po vzoru pokritih tržnic v Stockholmu, Barceloni in Valencii. Spektakularna, barvna, nepozabna. Tam je mogoče kupovati, jesti, piti, stanovati, se izobraževati o zdravem prehranjevanju in še marsikaj. Sveža živila je mogoče izbirati na 96 različnih krajih, od majhnih prodajaln do stojnic. V živilski ponudbi boste našli tako svetovne zvezde kot tudi lokalne junake. Od najboljšega kapučina do pravega francoskega sira, od kitajskih do nizozemskih posebnosti, od sladoleda do sadja in še marsikaj. S svojo površino 11 tisoč kvadratnih metrov je stenska poslikava postala največje umetniško delo na Nizozemskem.
ODPRTO: vsak dan

Dalston Food Market, London
dalstont
Dalston je večini še vedno poznana, kot četrt v Londonu, kjer se nahajajo vrhunski klubi in zabav, ampak v ne tako daljni preteklosti se je to korenito spremenilo. Luč sveta je zagledala tržnica, kjer na svoje pridejo vsi ljubitelji hrane. Vsako nedeljo se med drugim tam organizirajo kulinarične delavnice, za odrasle in otroke.
ODPRTO: vsako nedeljo 10.00-13.00

Kauppatori, Helsinki
helsinkit
Glavna tržnica se nahaja ob obali, kjer se lahko kupijo sveži kosi lososa. Med drugimi si tam lahko turisti kupijo tudi suvenirje, kot so ruske krznene kape, Laponske lovske nože,…Mesto, kjer boste lahko jedli najboljšo svežo ribo na svetu.
ODPRTO: od ponedeljka do sobote (8.00-16.00)

La Boqueria, Barcelona
PENTAX Image
Tržnica stoji tik ob najprometnejši ulici La Rambla. Na tržnici si lahko brez slabe vesti izberete svojo večerjo, ki jo Španci zaužijejo razmeroma pozno, okoli devete ali desete ure zvečer. Na izbiro imate obilo morskih jedi, saj jih domači ribiči nalovijo v bližnjem morju. Tudi cena rib je veliko nižja kot pri nas, izbira pa gromozanska. Morda boste opazili, da prodajalci na tržnici izredno vestno skrbijo za svoje stojnice, ki so lično pospravljene, da pritegnejo kar čim več kupcev.
ODPRTO: od ponedeljka do sobote (8.00-20.30)

Bristol Eats, Bristol
bristolt
Predel, ki je poznan po ulični kuhinji, začinjeni hrani, aktivnemu dogajanju, ki so ga zasnovali ponudniki hrane, da privabijo čim več lokalnih ljudi in turistov. Njihov namen je dati poduarek na sveži ulični prehrani JZ predela in zraven omogočiti nastope najboljših glasbenikov in umetnikov iz tega predela. Zagotovo vredno ogleda, če se odpravite v Bristol, ki je dostopen z nizko cenovnim prevoznikom Ryanairom.
ODPRTO: vsak drugi in četrti četrtek v mesecu (od 12.00 do 14.30)

Naschmarkt, Vienna
dunajt
Poznavalci jo imenujejo „trebuh mesta“, obstaja že od 18. stoletja naprej in je največja mestna tržnica na Dunaju. Na Naschmarktu je mogoče kupiti vse, kar je v kuhinji potrebno: sadje in zelenjavo, meso in ribe, kruh in sire. A tudi delikatese kot perzijski kaviar, suši in ostrige ter ogromno ponudbo mednarodnega blaga, predvsem iz držav bivše Jugoslavije, Grčije, Turčije, Japonske in Kitajske. Kdor ob slastni ponudbi postane lačen, lahko svojo lakoto poteši v številnih restavracijah neposredno ob Naschmarktu.
ODPRTO: od ponedeljka do sobote (6.00-19.30, v soboto 6.00-18.00)

Sqaure, Budimpešta
budimpestat
Nenavadna struktura tržnice v Budimpešti, kjer se prepletajo elementi turških mošej in pariške železniške postaje, je ena izmed stvari, zaradi katerih je vredno obiskati to tržnico. Stavba je bila zgrajena 1890 leta, arhitekt je bil Samo Pesczi, ki jo je postavil v čast gospodu Eifflu. V njej najdete izjemen izbor ribjih in mesnih jedi. Obvezno poizkusite tudi slavne paprike in kakšno kapljico dobrega tokaja.
ODPRTO: od ponedeljka do petka (6.00-18.00), v sobotah od 6.00 do 15.00

Le Marché Raspail, Pariz
parizt
Glede na ogromen nabor tržnic v Parizu, za zgoraj omenjeno velja, da ni med najcenejšimi, ampak s svojo posebno atmosfero očara vsakogar. Širok izbor različnih vrst sirov in sadja vas ne bo pustil ravnodušne. Velik poudarek je tudi na organski hrani, ki je trend v zadnjih letih.
ODPRTO: torek, petek in nedelja od 7.00 do 15.00

Östermalms Saluhall, Stockholm
stockholmt
Velja za eno izmed najvidnejših in najprepoznavnejših tržnic s hrano na svetu. Če ste ljubitelji čokolade, je to pravo mesto za vas. Tržnica je v celoti izdelana iz lesa, v okolici se nahaja veliko število kavarn in manjših restavracij, ki ponujajo okusno hrano.
ODPRTO: od ponedeljka do četrka (9.00-18.00), petek (9.30-19.00), sobota (9.30-16.00)

Torvehallerne, Copenhagen
copenhagent
Tržnico Torvehallerne sestavljata dve s steklom pokriti hali, v njih pa na stojnicah prodajalci ponujajo vse od sadja, zelenjave, rib, mesa pa do začimb, olja in tudi alkohola. Tržnica je urejena tipično skandinavsko, založena pa globalno. Tam lahko kupite tako dansko govedino, sir, domači med, sol iz Mrtvega morja kot italijansko olivno olje ali sendvič s francoskim račjim konfitom.
ODPRTO: vsak dan

Slepi Potnik

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.