Izlet na dlani

Zanimivo! Ali ste vedeli, da Eifflov stolp te dni praznuje 126 letnico?

Ponos Pariza in Francije  prav te dni praznuje 126 let. Francoski minister za trgovino in industrijo Edouard Lockroy je leta 1886 razpisal natečaj za 300 m visok stolp. Na natečaju je zmagal predlog iz ateljeja Alexandra Gustava Eiffla.

eifel1

 

 

 

 

 

 

Za to priložnost so v biroju Gustava Eiffla naredili načrte za kovinski stolp. Prvi predlog je junija 1884 izdelal švicarski inženir Maurice Koechlin, jeseni istega leta je projekt Stephen Sauvestre izboljšal, nakar so ga še dve leti nadgrajevali, med drugimi je sodeloval tudi Emile Noguier. Glavni in odgovorni projektant je bil Gustave Eiffel. Z izkopom za temelje so začeli 28. januarja 1887, gradili pa so ga od 26. marca 1887 do 31. marca 1889, ko je bil predstavljen javnosti, otvoritev za obiskovalce pa je bila 6. maja 1889. Danes je stolp visok 324 m, ob otvoritvi pa je meril manj, saj so kasneje nanj postavili antenski stolp.

eiffel2
Danes velja Eifflov stolp za vrhunsko mojstrovino tehnike, ne arhitekture. Je prvi spomenik in prva skulptura iz vitkih kovinskih profilov. Avtorji arhitekturne zgodovine mu zato ne namenjajo posebne pozornosti. S svojimi čistimi linijami in enostavnimi oblikami je predhodnik moderne funkcionalistične arhitekture. Po mnenju nekaterih avtorjev to sploh ni arhitektura, saj nima ne notranjega prostora, ne fasadne opne in ne strehe. Pomembna je tudi osvetljava, ki trenutno poudarja njegovo notranjo zgradbo. V zadnjih letih je obiskovalcev skoraj 7 milijonov na leto. S tem je najbolj obiskan spomenik na svetu.

Za vas smo v ta namen pripravili nekaj primerov povratnih poceni letov v Pariz, da si v živo ogledate mogočni Eifflov stolp.
Benetke – Pariz – Benetke za 39 eur
Bologna- Pariz – Bologna za 22 eur
Milano – Pariz – Milano za 29 eur

OSTALI KORISTNI PODATKI:
PREVOZ: Prevoze iz Ljubljane do bližnjih letališč vam omogoča nizkocenovni prevoznik Goopti. Prevoze Goopti lahko rezervirate tukaj.
PRENOČIŠČA: Najugodnejša prenočišča lahko rezervirate tukaj:hoteli.izletnadlani.com, Airbnb (50 USD popusta)
VODNIK: Svetovno poznani popotniški vodnik Lonely Planet lahko naročite tukaj.
NAJEM VOZIL: Najem vozil vam omogoča odlični SLOVENSKI ponudnik IzziRent. IzziRent ponudbo preverite na povezavi tukaj.

Slepi Potnik

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.