Izlet na dlani

ZANIMIVO! Smernice za prihodnost letenja – večja kapaciteta sedežev, manj udobno letenje, cenejše karte?

Če ste mislili, da je vaš bil vaš let v New York ali v Bangkok neudoben (govorimo izključno za ekonomski razred), si preberite članek in ugotovili boste, da se vam bo mogoče še kolcalo po udobju, ki ste ga bili deležni. Podjetje Airbus je namreč na sejmu v Hamburgu razkrilo načrte za sedežni red v ekonomskem razredu, ki bo do udeležencev še bolj neprijazen kot sedaj. Sedežna postavitev v Airbusu A380 (ekonomski razred) od leta 2017 dalje možna tudi v razmerju 3-5-3.
airbussedezz
Vir: matadornetwork.com

Kaj pomeni ta “inovacija” za letalske družbe? Enostavna matematika nam pove, da bodo namesto 525 potnikov, lahko peljali 544 potnike, kar se iz finančnega vidika zagotovo pozna vsaki letalski družbi. Vprašanje, ki se postavlja za nas potnike je, ali bo povečana kapaciteta sedežev v letalu pomenila tudi cenejše letalske karte? Bodo tem smernicam sledili še ostali proizvajalci letal?

Za predstavo, kako “udobno” bo lahko več urno sedenje, si poglejte spodnjo sliko. Si predstalvjate, da ste vi srečnež, ki bo sedel na sredini?
airbussedez1airbussedez2
Vir: John Walton

AIRBUS A380:
Airbus A380 je dvonadstropno štirimotorno reaktivno letalo, ki ga proizvaja Airbus S.A.S. A380 je največje potniško letalo na svetu, saj prekaša Boeing 747, ki je bilo največje 35 let, a je še vedno daljši kot A380. Uradna cena letala je trenutno od 320 do 346 milijonov ameriških dolarjev. Seznam nekaterih družb, ki imajo v lasti ali naročene Airbus A380: Air Austral, Air France, Asiana Airlines, British Airways, China Southern Airlines, Emirates, Etihad Airways,, Korean Airlines, Lufthansa, Malaysia Airlines, Qantas, Qatar, Singapore Airlines.
Airbus_A380_blue_sky
Vir: wikipedia.org

Slepi Potnik

2 komentarja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Takšnega skropocala od članka pa še ne! Toliko napačnih dejstev, kot jih je navedenih v tem čanku si pa še najbolj amaterski blogerji ne privoščijo!
    Razporeditev sedežev od leta 2017 dalje ne bo 3-5-3, ampak bodo imele letalske družbe možnost za takšno razporeditev. Lahko se odločijo za takšno ali pa za 1-1, koliko sedežev bo v vrsti je odvisno izključno od kupca, Airbus bo samo notranjost letala tako preoblikoval, da bo to izvedljivo ob enaki širini sedežev (18 inches), ki so danes standard v economy class-u. Kar se udobja tiče bomo na slabšem samo iz vidika daljših vrst pri toaletah.
    Letalo tudi ne stane 346 milijonov $, ampak ima kataloško ceno 400 milijonov $. Air Austral nima v lasti nobenega A380, ima pa 2 naročena, katerih prevzem je odložil. ILFC nima niti naročenega nobenega A380, Kingfisher Airlines ne obratuje več, Quantas pa sploh ne obstaja, obstaja le Qantas!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.