Izlet na dlani

ZANIMIVOST! Okrog 30% dežel vozi po levi strani ceste

Če dežele raziskujete z (najetim) avtomobilom se vam je mogoče že pripetilo, da ste šele po rezervaciji letalske karte in ob iskanju najetih avtomobilov odkrili, da vas tam čaka vožnja po levi strani ceste. Člani Ekipe Izlet na dlani zelo radi raziskujemo nove dežele na ta način in za nami je tudi par dežel, kjer smo vozili po levi strani in sicer v Avstraliji, na Cipru, v Indoneziji, v Maleziji, kmalu pa nas čaka še vožnja po levi v Južni Afriki.

Kar 163 držav oziroma območij je takšnih, kjer vozijo po desni strani, medtem ko v 76 pa vozijo po levi. Večina dežel, ki vozijo po levi strani je bivših britanskih kolonij, vključno s tistimi v Aziji, J.Afriki in Oceaniji.

Na spodnji sliki so prikazane dežele, kjer vožnja poteka po levi strani ceste (modro):

Dežele kjer vozijo po levi strani:

Angvila, Antigua, Avstralija, Bahami, Bangladeš, Barbados, Bermuda, Butan, Botsvana, Britanski Deviški otoki, Brunej, Kajmanski otoki, Kanalski otoki, Velikonočni otok, Kokosovi otoki, Cookovi otoki, Ciper, Dominica, Falklandski otoki, Fidži, Grenada, Gvajana, Hong Kong, Indija, Indonezija, Irska, Otok Man, Jamajka, Japonska, Kenija, Kiribati, Lesoto, Macau, Malawi, Malezija, Maldivi, Malta, Mavricij, Montserrat, Mozambik, Namibija, Nauru, Nepal, Nova Zelandija, Otok Nieu, Otok Norfolk, Pakistan, Papua Nova Gvineja, Pitcairnovi otoki, St Helena, St Kitts-Nevits (-Anguilla), St Lucia, St Vincent, Sejšeli, Singapur, Solomonovi otoki, Somalija, Južna Afrika, Šrilanka, Surinam, Swaziland, Tanzanija, Tajska, otoki Tokelau, Tonga, Trinidad in Tobago,  Turks in Caicos, Tuvalu Uganda, Anglija, Ameriški Deviški otoki, Zambija, Zimbabve.

Prispevek povzet po članku tukaj.

Ste že vozili v kakšni od držav, kjer vozijo po levi strani?

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.