Izlet na dlani

ZDRAVI NA POTI: Čile

Čile so država, ki poteka vzdolž zahodne obale Južne Amerike. Poleg čudovite narave ponuja tudi zanimive znamenitosti in muzeje, ki so vredni obiska. Da pa bo vaše potovanje potekalo brez zdravstvenih nevšečnosti, ki se jim lahko izognete, je Projekt Imuno za vas pripravil nekaj nasvetov.

Najprej vam svetujemo rutinska cepljenja, ki so v Sloveniji sicer že zakonsko obvezna – proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (MMR), davici, oslovskemu kašlju, tetanusu (Di-Te-Per), hepatitisu B in proti otroški paralizi. Pred potovanjem preverite svoj cepilni status, da boste varni pred okužbami v tej državi.

Cepljenje proti tifusu in hepatitisu A je priporočeno. Hepatitis A je lahko prisoten v hrani in pijači, ne glede na to, kje se potepate. Tudi tifus se nahaja v okuženi hrani in pijači, še posebej pa je cepljenje priporočeno za vse, ki boste obiskovali ruralne predele države ter za vse avanturistične jedce.

Cepljenje proti steklini in hepatitisu B je priporočeno za določene skupine potnikov. Proti hepatitisu B smo načeloma cepljeni vsi v sklopu rutinskih cepljenj, cepljenje proti steklini pa je priporočeno za vse, ki bi lahko prišli v stik z netopirji. Le-ti so namreč v Čilu prenašalci stekline.

Več informacij najdete na spletni strani: http://www.zdravinapot.si/

PREDSTAVITEV PROJEKTA
Projekt Imuno deluje pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije. Člani se ukvarjamo z osveščanjem splošne javnosti o pomenu in nujnosti cepljenja.

Cepljenje je tema, ki zadnja leta postaja zmeraj aktualnejša. Med ljudmi se pojavlja vedno več strahov in vprašanj, ki so večinoma posledica pomanjkanja razumevanja. Ker se študentje zavedamo, da se lahko ti strahovi brez pravilne reakcije stroke razrastejo v velik javnozdravstveni problem, smo se odločili za aktivno delovanje na tem področju.

Poglavitna aktivnost je izobraževanje tako laikov kot študentov medicine in zdravstvenih delavcev. Namen je s konstruktivno debato zmanjšati strahove, izobraziti javnost o pomenu cepljenja ter sčasoma pomagati dvigniti stopnjo precepljenosti na optimalno raven.

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Iskalnik letalskih kart

data-locale="en-GB" data-affiliate="network:CJ;publisher:6746289">

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.