Izlet na dlani

Znana mesta za katera ste (mogoče) mislili, da so prestolnice države

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste naleteli na vprašanje glede prestolnic, ki vas je postavilo v dvom.  Ne gre vam zameriti, saj so velikokrat to mesta polna kulturnih ter zgodovinskih atrakcij. Naštevamo vam nekaj takšnih mest, ki jih včasih pomotoma zamenjamo za prestolnice držav, v  katerih se nahajajo.

New York, ZDA

Ko je mesto kulturno in finančno središče države, je komu res mar, če ni tudi sedež vlade? Menimo, da mestu New York sigurno ni mar. Nešteto čudovitih nebotičnikov, ki se bohotijo na ulicah te svetovne metropole ter nočno življenje, kateremu lahko zavida marsikatera prestolnica. Vse to je New York. Poleg tega je tu tudi sedeže Združenih Narodov in, ali je res potrebno biti prestolnica ZDA, ko pa si lahko prestolnica sveta?

 

Sydney, Avstralija

Tako kot prejšnje mesto na seznamu, si tudi Sydney ne beli glave z dejstvom, da ni prestolnica Avstralije. Canberra je funkcionalno mesto polno politikov, medtem ko je Sydney mesto kjer se posameznik odpravi sončit na plažo, deskat na valove,  si zvečer prižge žar ter povabi prijatelje na obisk. Kaj pa Canberra?

 

Rio de Janeiro, Brazilija

Včasih je lahko izguba statusa glavnega mesta tudi osvobajajoča izkušnja, poglejte samo Rio de Janeiro kot primer. Leta 1960 so se poslovili od tega statusa, ki ga je prevzela Brasilia, in se obenem močno oklenili tistega kar najbolje znajo – zabava. Naj bo to dva milijona ljudi na Copacabani za novo leto ali pa slavni karneval, domačini definitivno vedo kaj je to zabava. Spakirajte kopalke in se odpravite v prestolnico zabave.

 

Istanbul, Turčija

Medtem, ko je prejšnje mesto na seznamu lažje sprejelo dejstvo, da ni več prestolnica, je imel Istanbul s tem mogoče nekaj več težav. Kot centru dveh svetovnih imperijev (Bizantinsko in Otomansko cesarstvo)  več kot 1500 let, mu tega ne moremo zameriti. V mestu se nahaja ogromno število spomenikov in znamenitosti, veliko več kot v glavnem mestu Ankara. In točno ti spomeniki še dandanes privabljajo turiste in jim dajo misliti, da je vseeno pravo srce Turčije ravno tu – v Istanbulu.

 

Auckland, Nova Zelandija

Verjetno bodo zanikali, vendar je Nova Zelandija vseeno malce ljubosumna na največje mesto v državi. Nič čudnega, Auckland ima odlično vreme, prestižne restavracije in top bare. Komu mar, če ima Wellington zelo znano parlamentarno zgradbo Beehive ter mednarodno priznano filmsko industrijo? Auckland ima najvišjo stavbo na južni polobli!

 

Cape Town, Južna Afrika

Vzemite čudovito kuliso na točki, kjer se stikata Indijski in Atlantski ocean, kjer je v ozadju svetovno znano gorovje. Dodajte še neverjetno arhitekturo, hrano ter nočno življenje in verjetno boste pomislili, da imate najboljšo prestolnico na svetu. Toda, dobili ste Cape Town, ki je resda zakonodajna prestolnica Južno Afriške republike, vendar si mora naziv prestolnice deliti še s Pretorio (upravna) in Bloemfonteinom (sodna).

 

Toronto, Kanada

Če poznate le eno kanadsko mesto, je potem to najverjetneje prav Toronto. S skoraj pol populacije rojene izven Kanade, je to največje mesto v državi, hkrati  tudi najbolj raznoliko mesto na svetu. Ironično pa je dejstvo, da Toronto ni pridobil statusa glavnega mesta zato, ker je bil leta 1857 (leto, ko so izbirali prestolnico) preveč angleški za svoje francoske kolege v Quebec-u.

 

Mumbaj, Indija

Če bi prestolnico določali na podlagi kazalnikov kot so velikost populacije, kulturna pomembnost, finančni vpliv, bi bil Mumbaj čisto pri vrhu. Ostanki Britanske imperializacije se prelivajo s favelami, ki so dom veliki večini populacije mesta (21 milijonov prebivalcev živi v Mumbaju). Tu se nahaja tudi Bollywood, največja filmska industrija na svetu, poleg tega pa ima Mumbaj kontrolo nad večino indijske ekonomije. Ni slabo. Vseeno ne pozabite, da je prestolnica New Delhi 😉

Bi našteli še kakšno mesto za katero ste bili prepričani, da je prestolnica pa dejansko temu ni tako?

Prispevek povzet po: Lonelyplanet
Vir fotografij: Pixabay

Patricija Kragelj

Patricija Kragelj

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.