Izlet na dlani

14 dnevni načrt potovanja po jugu Južne Afrike (1. del)

Ker Južna Afrika pri Slovencih običajno ni ravno pri vrhu seznama za top destinacije, bi zares želeli približati to izjemno destinacijo, ki nas je člane Ekipe Izlet na dlani popolnoma navdušila. Ker pa obisk Južne Afrike kljub temu zahteva nekaj predhodnega načrtovanja, smo že pred časom podali nekaj uporabnih nasvetov.

V nadaljevanju pa podajamo konkretni načrt 14 dnevne poti, skupaj z nastanitvami, predlogi restavracij, ogledov itd., vendar zaradi obsega v dveh delih. Pot smo raziskovali z najetim avtomobilom v družinskem krogu s 4 letnim otrokom.

Nasveti in načrt poti se nanašajo na južni del Južne Afrike, torej na širše območje Cape Towna in pas vzdolž Garden Route oziroma obale.

Letališče Cape Town (1 dan)

Pozno večerni prihod na letališče v Cape Townu, kratka vožnja do bližnjega hotela na letališču.

Nastanitev:
Hotel Verde Cape town airport 4*
, okvirna cena nočitve z zajtrkom okrog 70 eur (odvisno od termina), hotel ponuja tudi brezplačni prevoz na relaciji z letališčem. Hotel ponuja moderne in stilsko urejene različne tipe sob in je ekološko usmerjen, tako da varčujejo z vodo, vzgajajo lastno zelenjavo za zajtrke in ostale obroke, zunaj imajo biološki naravni bazen, sončne panele… Več o hotelu tukaj.

Letališče Cape Town- Stellenbosch- Wilderness (2 dan)

Prihodnjo jutro smo se po zajtrku odpravili nazaj proti letališčum kjer smo prevzeli najeti avtomobil. Sledila je pol urna vožnja do bližnjega mesta Stellenbosch. Mestu se dobro pozna evropski vpliv (nizozemski), širše pa je poznano predvsem po številnih vinogradih z odličnimi vini in po vrhunski kulinariki. Po hitrem ogledu mesta, smo se odpravili na nedeljsko tržnico Blaauwklippen Family Market, kjer smo si privoščili nekaj svežega južno afriškega sadja ter nekaj ostalih lokalnih jedi. Tovrstne vikend tržnice so odlična priložnost za pokušino različnih jedi, hkrati pa tudi poskrbijo za zabavo za celotno družino (številne aktivnosti za otroke, glasba in petje za odrasle…).

Po obisku lokalne tržnice je sledila dolga vožnja do mesta Wilderness (4,5 ure), s postankom na pol poti v Swellendamu za sprehod po mestu in hitro fast food kosilo. Pozno zvečer smo ob prihodu v Wilderness, na račun nesporazuma pri rezervaciji nastanitve, iskali nadomestno nastanitev. Sledil je kratek večerni sprehod po središču Wildernessa.

Aktivnosti/ogledi:
Stellenbosch (sprehod po središču mesta in obisk nedeljske tržnice Blaauwklippen Family Market)
Swellendam (sprehod po mestu)
Wilderness (sprehod po mestu)

Nastanitev:
The Wilderness hotel 3*, nočitev z zajtrkom je (kljub zadnjemu trenutku rezervacije) znašala 90 eur. Hotel ponuja preproste sobe z balkonom in se nahaja v samem središču mesta (v neposredni bližini plaže). Ponuja tudi brezplačno parkiranje, zunanji bazen in številna igrala za otroke.

Kosilo/večerja:
Blaauwklippen Family Market (na voljo številne jedi v stilu naše Odprte kuhne, poleg tega tudi veliko sadja in zelenjave in ostalih lokalnih produktov)

Nasvet Izlet na dlani:
Stellenbosch kot tudi Swellendam ponujata številne odlične restavracije, vendar je za obisk običajno potrebna predhodna rezervacija (včasih tudi več dni v naprej), to lahko opravite sami preko spleta/telefona, z veseljem pa bodo za vas opravili tudi lastniki oziroma odgovorni v vaši nastanitvi.

Kaj bi v mestu še počeli:
Obisk Stellenboscha je sicer bil bolj hiter, nas pa je kasneje na poti bolj navdušilo precej podobno, vendar bolj umirjeno mesto- Franschhoek. Vergenoegd Löw The Wine Estate, odlično vinogradniško posestvo v bližini Stellenboscha omogoča organizacijo prevzema in koriščenja odličnih piknik košar ali zgolj brezplačni ogled sprehoda račk 😉 Več o posestvu tukaj.

Wilderness- Plettenberg Bay (3 in 4. dan)

Jutranji obisk plaže v Wildernessu, vožnja do razgledne točke Map Of Africa View Point, vmesni postanek za kosilo ob vožnji proti Plettenberg Bay ter v mestu Knysna postanek za razgled na Knysna heads view point. Večerni sprehod po mestu Plettenberg Bay in večerja.

Drug dan ogledi živalskih parkov, postanek za kosilo na vinogradniški posesti in večerja z razgledom na obalo Plettenberg Baya.

Aktivnosti/ogledi:
– sprehod po plaži mesta Wilderness
– razgledna točka Map Of Africa View Point, ponuja razgled proti peščenim plažam Wilderness, na drugi strani pa razgled na reko in otok v obliki Afrike
Knysna heads view point, odličen razgled po obali mesta Knysna in bližnjih plažah
Plettenberg Bay (večerni sprehod po središču mesta)
Tenikwa Wildlife Rehabilitation & Awareness Centre (vstopnina!, voden ogled po rehabilitacijskem centru za zveri),
Birds of Eden (vstopnina!, sprehod brez vodstva po obsežnem ptičjem parku)
Monkeyland (vstopnina!, vodenega ogleda opičjega parka se sicer nismo udeležili, lahko pa se brezplačno podate v bar/restavracijo znotraj parka in prav tako doživite bližnje srečanje z opicami 😉

Nastanitev:
2 noči Airbnb v Plettenberg Bay (Castelton holiday club), okvirna cena nočitve od 50 eur, gre za zavarovani kompleks številnih stanovanj, ki vključujejo parkirna mesta, bazen, ter kup prostoživečih zajcev in kokošk.  🙂 Ponuja se tudi čudoviti razgled proti obali.

Kosilo/večerja:
– kosilo: Mr. Kaai (Sedgefield): odlične sveže pripravljene ribje jedi.
– večerja: The Table Restaurant in Bar (Plettenberg Bay): italijanska restavracija s picami in testeninami z afriškim pridihom
– kosilo: Bramon Wine Estate Restaurant & Wine Tasting Plettenberg Bay; odlična restavracija z lokalnimi jedmi in lastnimi vini
– večerja: The Lookout Deck (Plettenberg Bay): številne morske jedi z odličnim razgledom po celotni obali.

Nasvet Izlet na dlani:
V kolikor se odločite za obisk vseh treh parkov (zveri, ptice in opice) si omislite enotno karto, ki bo ugodnejša! V bližini se nahaja še Elephant Sanctuary Plettenberg Bay ali bolj poznani Knysna Elephant Park, ki pa jih nismo obiskali, saj smo računali na to da srečamo slone v Addo nacionalnem parku (in smo jih :-)).

Kaj bi v mestu še počeli:
Samo mesto Plettenberg Bay ni nič posebnega, ob primernem vremenu priporočamo obisk naravnega rezervata Robberg (vstopnina!), je pa samo mesto izhodišče za ostale bližnje oglede (npr. Tenikwa Wildlife Rehabilitation & Awareness Centre, Monkeyland, Birds of Eden…) ali obisk odličnih restavracij ali vinogradniških posestev v okolici.

Plettenberg Bay- Tsitsikamma National Park- Kragga Kamma Park- Port Elizabeth (5. In 6. dan)

Zgodaj zjutraj smo zapustili naš stanovanjski kompleks z zajčjo in kokošjo karavano in se odpeljali proti Tsitsikamma National Park (1 ura vožnje), kjer smo obiskali viseči most in srečali številne desije. Od tam smo se odpravili proti Jeffreys Bay (1,5 ure vožnje), kjer smo si privoščili pravo afriško kosilo, nato nadaljevali pot do odličnega Kragga Kamma parka z afriškimi živalmi (45 min vožnje) ter zaključili dan v Port Elizabeth (30 min vožnje).

Prihodnji dopoldan je bil zaradi slabega vremena namenjen muzeju/akvariju v Port Elizabeth, popoldan pa obisku hranjenja in zavetišču pingvinov Sancob. Sledil je še sprehod ob obali ter kosilo v

Aktivnosti/ogledi:
Tsitsikamma National Park (Suspension bridge) (vstopnina!)
Kragga Kamma park z živalmi (vstopnina!), park ponuja večino afriških živali in omogoča safari vožnjo med njimi, primerno predvsem za družine ki zaradi majhnih otrok ne uspejo obiskati pravega safarija/parka in tako srečati afriške živali; park tudi ponuja dokaj ugodna prenočišča in restavracijo!
Bayworld (muzej in akvarij v Port Elizabeth) (vstopnina!), muzej/akvarij sicer nima ravno najboljših ocen in kritik, vendar nas je obisk pozitivno presenetil, predvsem pa popolnoma navdušil našega otroka (dotik morskega leva, kače…)
SANCCOB Seabird Rehabilitation Centre (rehabilitacijski center za ptice, pretežno pingvine, 2x dnevno tudi prikaz hranjenja in oskrbe), če nameravate obiskati prosto živeče pingvine (npr. na plaži Boulder…) lahko obisk tovrstnega centra tudi izpustite

Nastanitev:
Hotel Port Elizabeth Radisson blu, nočitev z zajtrkom je znašala 90 eur. Moderno urejen hotel nam je na račun članstva v verigi ponudil njihovo najboljšo sobo, seveda z odličnim razgledom na obalo.
Hotel ima tudi brezplačno parkiranje ter na vrhu stavbe poleg restavracije tudi zunanji bazen.

Kosilo:
– kosilo: Nina’s Real Food (Jeffreys Bay): številne jedi, od afriških, vegetarijanskih…, poskusite lahko noja ali ostale afriške divje živali…
– kosilo: restavracija Hotel Raddison Blu (Port Elizabeth)

Nasvet Izlet na dlani:
Podobno tudi samo mesto Port Elizabeth ni nič posebnega, je pa dobro izhodišče za okoliške oglede (Kragga Kama rezervat, Sancob, Addo park…). Port Elizabeth lahko predstavlja tudi izhodišče za vstop v Addo nacionalni park, v kolikor v parku ne bi želeli prenočiti. V okolici Port Elizabeth se sicer nahajajo tudi številni privatni rezervati z divjimi živalmi, ki ponujajo luksuzno safari doživetje (bivanje + safari vožnje), primer tukaj.

Kaj bi v mestu še počeli:
V prihodnje bi želeli obiskati še sipine v okolici mesta Colchester in prespati noč znotraj Kragga Kamma parka v bližini živali.

Port Elizabeth- Mountain Zebra National Park (7. dan)

Zgodnje jutranja vožnja iz Port Elizabeth proti Mountain Zebra Parku (3 ure vožnje), s krajšim  postankom v Nanaga farm stall, kjer smo se založili z lokalnimi dobrotami. Prihod v zebra park in raziskovanje parka in opazovanje živali vse do zaprtja parka. Nočitev v bližnjem mestu Cradock.

Aktivnosti/ogledi:
Mountain Zebra nacionalni park (vstopnina!): park s številnimi prostoživečimi živalmi (npr. gorska zebra, gepard, levi, hijene, opice, bivoli, št. vrste antilop…) in čudovito pokrajino, obvezno se splača počakati na sončni zahod ali še bolje preživeti noč v njem. Več o odličnem parku tukaj.

Nastanitev:
privatna nastanitev v Mountain View Country Guesthouse (Cradock); cena nočitve okrog 80 eur; pričakala nas je samostojna hiša z dvema spalnicama in zajtrkom, pri nadvse prijaznem domačinu- lokalnem veleposestniku, ki vam bo z veseljem razkazal posestvo in razložil številne zanimivosti o Južni Afriki.

Večerja:
restavracija znotraj Mountain Zebra nacionalni parka, ponujajo preproste jedi po naročilu.

Nasvet Izlet na dlani:
Priporočamo da preživite vsaj kakšno noč znotraj Mountain zebra parka in se podate na kakšno od aktivnosti, ki jih park ponuja, npr sledenje gepardov

Precej uporabni vodič s splošnimi nasveti za JUŽNO AFRIKO najdete tukaj. Kmalu bo sledil še opis drugega dela potovanja po Južni Afriki (7-14 dan)

Lepo potuj v Južno Afriko ali tudi kam drugam! A ne pozabi: če v tujini zboliš ali se poškoduješ … WIZ Tujina ti zagotavlja hitro zdravniško pomoč in plačilo stroškov zdravljenja. Ne spreglej ugodne cene za družine in celoletnega zavarovanja. Za vse, ki želite več, npr. zavarovanje izgube prtljage ali kraje dokumentov, je tu novost WIZ Tujina Plus že za 11,98 € za 8 dni (Svet). Izkoristi 10 % ugodnejšo spletno sklenitev.

Prispevek nastal v sodelovanju z Wiz Tujina!
Fotografije: Izlet na dlani

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

2 komentarja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.