Izlet na dlani

Precej uporabni vodič za JUŽNO AFRIKO

Ker Južna Afrika pri Slovencih običajno ni ravno pri vrhu seznama za top destinacije, bi zares želeli približati to izjemno destinacijo, ki nas je člane Ekipe Izlet na dlani popolnoma navdušila. Ker pa destinacija kljub temu zahteva nekaj predhodnega načrtovanja smo se odločili spisati nekaj uporabnih nasvetov.

Nasveti se nanašajo na južni del Južne Afrike, torej na širše območje Cape Towna in pas vzdolž Garden Route oziroma obale. V kolikor se boste podali v raziskovanje severnega del Južne Afrike, višje ležičih nacionalnih parkov in okolice Johanesburga dodatno preverite kakšne so tam zahteve in značilnosti.

OSNOVNI STROŠKI:

  • Povratna letalska vozovnica Gradec-Cape Town je znašala okvirno 475 eur/osebo, in je vključevala 23 kg prtljage/osebo (na poti je bil prisoten po en krajši postanek), leteli smo z družbami Swiss in Austria Airlines
  • Okvirne cene namestitev so znašale nekje med 80-110 eur/noč; najdražja (in najbolj idilična) namestitev je bila v mestu Franschoek za 130 eur/noč
  • Najem avtomobila na letališču v Cape Townu za 12 dni pri družbi SIXT je znašal 500 eur (s polnim zavarovanjem)

KDAJ IN ZAKAJ V JUŽNO AFRIKO (J. DEL!)

Širše območje Garden Route oziroma območja ob južni obali (vzhodno od Cape Towna) lahko sicer obiščete kadarkoli v letu, saj tam temperatura redko pade pod 18 stopinj. Za najbolj prijetno izkušnjo pa se priporoča obisk v času njihovega poletja (torej v naši zimi), med novembrom in aprilom. Sami smo Južno Afriko obiskali konec meseca januarja- začetek februarja.
Dobro je vedeti, da v juniju in juliju pade največ dežja, se pa vsaj lažja oblika padavin predvsem na območju Graden Route lahko pojavlja kadarkoli v letu.

Če želite opazovati kite je najboljši čas med junijem in decembrom. Najvišje temperature pa so januarja in februarja, ko se bo večina divjih živali na safarijih podala k vodnim zajetjem in bo zato opazovanje lažje; pa tudi pingvini na Boulder Beach imajo mladičke ravno takrat 😉

Destinacija je najbolj oblegana v času božično- novoletnih praznikov, zato za takrat priporočajo rezervacije aktivnosti in nastanitev že za nekaj mesecev v naprej (predvsem to velja za safarije in nacionalne parke).

Obisk Južne Afrike priporočamo popolnoma vsem skupinam popotnikov: od posameznikov do družin, številni safariji  oz. naravni rezervati na jugu imajo oznako malaria free, tako da jih lahko brez skrbi pred nadležnimi piki obiščete tudi z mlajšimi člani.

Južna Afrika ponuja predvsem izjemno kombinacijo naravnih lepot (živali, pokrajina, rastline…), kot tudi top kulinarična razvajanja (odlična vina in hrana) in ter vrhunske namestitve, vse to pa boste lahko doživeli po precej dostopnih cenah.

PRED POTOVANJEM

VIZA

Pridobitev vize je za Slovence obvezna. Vizo vam izda Veleposlaništvo Južne Afrike na Dunaju, viza stane 33 eur/osebo in se jo izda za določeno obdobje. Pridobitev vize spremlja tudi izpolnitev dokumentacije, ki je dostopna na spletu.
Za pridobitev vize potrebujete:
1. 2 fotografiji za potni list
2. Potni list + kopija
3. Izpolnjen prijavni obrazec za vsakega potnika (DHA-84 form)
4. Kopija letalskih kart oziroma print rezervacije karte z razvidnimi podatki o letu
5. Potrdilo o plačilu vize za vse potnike (33 eur/osebo)
6. Bančni izpisek sredstev na računu za zadnje tri mesece (priporočeno je v angleščini, v kolikor vam tega banka ne omogoča, označite z besedami kaj je priliv (npr. salary), želijo videti da imate na računu vsaj 3000 rand oziroma okrog 190 eur. Kopije kartic ne veljajo!
7. Potrdilu o izvedeni rezervaciji vsaj ene nočitve v Južni Afriki (sami smo priložili rezervacijo za nočitev v nacionalnem parku na safariju, saj smo to morali zaradi zasedenosti izvesti že nekaj mesecev v naprej).
8. POMEMBNO! Za otroke mlajše od 18 let, morate pridobiti in priložiti rojstni list, sami smo na upravni enoti zaprosili za izpisek iz matičnega registra o rojstvu (kjer so podatki navedeni v večih jezikih), v kolikor z otrokom potuje samo en starš ali celo kdo drug, obvezno preverite kakšne so v tem primeru zahteve.
ŠE BOLJ POMEMBNO! Ta dokument (“rojstni list”) obvezno vzemite tudi s seboj na potovanje, saj ga bodo od vas zahtevali vsaj nekajkrat na poti oziroma še preden vas bodo sploh spustili na prvo letalo!

Ambasade na Dunaju sicer ni potrebno osebno obiskati, oziroma v kolikor se boste tega lotili zares preverite delovni čas in izdajanje vize v istem dnevu, saj boste sicer morali na Dunaju še prenočiti.

Dokumentacijo lahko brez težav pošljete po priporočeni pošti (precej ugodneje bo, če pošljete iz Avstrije seveda) ali po kakšnem zanesljivem kurirju. Nekoliko bolj zapleteno bo vračanje dokumentacije in potnih listov nazaj z Ambasade, saj uradniki v Slovenijo ne želijo pošiljati; lahko uredite s pomočjo dostavnih služb (kot smo to storili sami), če imate koga v Avstriji pa lahko to naslovijo nanj.

ZAVAROVANJA, VOZNIŠKO DOVOLJENJE, SPORAZUMEVANJE…


Priporočamo vam ureditev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini (npr. Wiz), zavarovalno polico/kopijo vzemite s seboj. Mednarodno vozniško dovoljenje pridobite na AMZS (uredite si ga pravočasno tukaj!). Za morebitni primer kraje ali izgube si tudi priskrbite fotokopije ključnih dokumentov.

Lonely Planet vodič South Africa, Lesotho & Swaziland travel guide vam bo podal nasvet kaj še početi, kje jesti itd. Zadnja verzija je iz novembra 2018. V Južni Afriki nam je brez težav delovala za dvig tako kreditna kartica kot tudi Maestro kartica, v večini primerov smo za plačilo uporabljali kreditno kartico.

Sporazumevali se boste v angleščini, v nekaterih primerih vam bo dodatno koristilo tudi osnovno znanje nemščine, nizozemščine… saj so prisotni številni dialekti.

NAJEM AVTOMOBILA

Za raziskovanje juga Južne Afrike se priporoča najem avtomobila, v kolikor se ne boste podajali v hujše raziskovanje hribov ali naravnih parkov bolj na severu, vam bo zadostoval klasični osebni avtomobil, obvezno pa preverite zalogo in kvaliteto rezervnih gum.

Sami smo najem avtomobila izvedli pri družbi Sixt (na letališču v Cape Townu), okvirni znesek najema za 12 dni je znašal 500 eur z vsemi vključenimi zavarovanji in otroškim sedežem.
V kolikor boste raziskovali naravne parke z divjimi živalmi v lastni režiji, ni odveč si pri agenciji zagotoviti dodatno zavarovanje za steklo in gume na avtomobilu 😉

Vožnja poteka po levi, ceste so dobro urejene, včasih so prisotni določeni obvozi, vendar so ti dobro urejeni in označeni. Priporoča se vožnja v dnevnem času. Za navigacijo smo uporabljali Google maps. Parkiranje je po večini brezplačno, za manjši drobiž vam bodo domačini avto tudi varovali.

PRENOČIŠČA

Glede prenočišč v Južni Afriki velja podobno kot tudi drugje; na voljo so številna prenočišča za vse tipe popotnikov in cenovne range. V večji meri vsaj izven mesta Cape Town prevladujejo manjše privatne nastanitve (na temo B&B), na voljo so tudi števili prostori za kampiranje. Številni privatni rezervati z živalmi ponujajo kombinacijo nočitev s hrano in safari vožnjami, vendar so ti običajno višjih kategorij in temu primerne so tudi cene. Sami smo v nacionalnem parku za slone- Addo, v kampu rezervirali hiško, tako da smo se lahko že zelo zgodaj zjutraj, ko so vrata parka bila za ostale še zaprta odpravili na vožnjo po parku v lastni režiji. V tem primeru je sicer cena nastanitve bila nekoliko višja, kot če bi bivali izven parka, je pa za nas razliko v ceni odtehtala izkušnja videnja živali izven množice ostalih turistov.

INTERNET

Internet je na voljo v večini namestitev in restavracij, za še lažjo dostopnost do spleta in navigacijo na poti, si lahko omislite tudi lokalno SIM kartico (3GB okvirno 30 eur).

VARNOST

Verjetno vas bo večina ob misli na Južno Afriko najprej pomislilo na varnost. Je varno voziti avto, je varno se sprehajati čez dan/je sploh kje varno ponoči, je varno se podati na pot z otroci. Odgovor je pritrdilen (seveda se tukaj vse nanaša na južni del Južne Afrike, zagotovo so pravila nekoliko drugačna bolj na severu oziroma v okolici Johanesburga),  vendar tako kot povsod po svetu tudi tukaj velja, da nekoliko pozornosti je vseeno potrebno posvetiti tudi varnosti.

Zagotovo je bolj varna vožnja podnevi kot pa ponoči, tudi sprehodi izven turističnih odsekov so bolj varni podnevi kot ponoči. Na očeh opazovalcev naj bo čimmanj vrednih stvari (verižice in vredne ure naj ostanejo doma), denar in kartice razporejene na več mest. Predvsem v Cape Townu je vredno biti nekoliko bolj pozoren na svoje imetje. Povsod kjer smo se potepali so za majhen drobiž domačini z veseljem popazili na naš avto. Sicer pa se popolnoma nikjer kjer smo se gibali nismo počutili ogrožene.

Svetujemo pa vam, da se obiska bolj revnih naselij (townships) nikakor ne lotite v lastni režij, na spletu z lahkoto najdete vodiče oziroma agencije, ki ponujajo tudi tovrstne oglede v izbrana naselja.

V kolikor prispete na letališče v Cape Town pozno ponoči je mogoče smiselno na letališču prenočiti in se naprej odpraviti prihodnji dan.

Zanimiva je tudi zgodba kar nekaj domačinov, ki so nam v šali omenili, da se jim zdi varnost bolj problematična v Evropi kot pa pri njih, kar nekaj so jih namreč oropali npr. v Rimu in Barceloni.

RESTAVRACIJE, TRGOVINE, CENE

Sami smo se potrudili in že doma pobrskali za potencialnimi restavracijami, tako da smo ves čas zelo kvalitetno jedli. Na voljo so številne restavracije različnih cenovnih rangov, če želite obiskati kakšne bolj posebne, je najlažje se dogovoriti za predhodno rezervacijo preko vašega prenočišča, kjer vam bodo z veseljem pri tem pomagali ali vam celo kaj priporočali, v kolikor še ne boste imeli predhodne izbire.

Predvsem v mestih kot so Swellendam, Franschoek, Stellenbosh ter tudi Cape Town so na voljo številne restavracije s precej vrhunsko kulinariko, tudi po dostopnih cenah, vendar ne pozabite, da vam bo v večini predhodna rezervacija termina in ure zelo koristila. V vinskih destinacijah so na voljo tudi rezervacije piknik košaric z odličnimi prigrizki, kot tudi številne ponudbe pokušine vin. Spremljajte tudi objave terminov različnih tržnic, kjer vam bodo postregli z lokalnimi dobrotami in morebitnimi dogodki za otroke.

Cene v trgovinah so načeloma primerljive s slovenskimi oziroma nekoliko nižje.

SAFARIJI, NACIONALNI PARKI, “ŽIVALSKI” PARKI

Ena od ključnih zadev, ki vas bo zvabila v Južno Afriko so zagotovo živali in čudovita narava. Ker pa seveda vse vključuje tudi določeno vstopnino, ki v večini primerov ni ravno nizka, je omenjene oglede smiselno vsaj okvirno načrtovati v naprej.

Wild Card za South Africa National parks je vredna razmisleka, če imate v mislih daljše raziskovanje Južne Afrike in posledično zares velik obisk parkov. Obvezno preverite seznam vključenih parkov, saj v omenjeno mrežo niso vključeni popolnoma vsi parki in je za tiste potrebno plačati ločeno vstopnino.  Več o omenjeni kartici tukaj.

Bodite tudi pozorni na povezanost določenih parkov, npr. v Plettenbergu si boste lahko ugodneje ogledali vse tri parke (Monkeyland, Birds of Eden and Jukani Wildlife Sanctuary) z eno vstopnico. Izberite parke, ki imajo dobre ocene obiskovalcev in delujejo v smeri pomoči in dobre skrbi za živali, hkrati tudi preverite primernost programov obiska glede na starost otrok.

V Južni Afriki so na voljo številni safariji v okviru naravnih parkov ali tudi privatnih rezervatov, na nekatere se lahko podate v lastni režiji s svojim prevoznim sredstvom, medtem ko se boste na druge lahko podali zgolj z organizirano turo z vodičem in terenskim vozilom. Vsi podatki so na voljo na spletu, večino zadev je mogoče rezervirati že v naprej, v kolikor želite bivati znotraj parkov je zagotovo smiselna predhodna rezervacija. Več podatkov in naše izkušnje s parkih v prihodnjem prispevku. Sami smo se podali v dva večja nacionalna parka (Addo Elephant national park in Mountain Zebra national park) s prostoživečimi živalmi, kjer smo raziskovali v lastni režiji.

KAM IN KOD SE PODATI

Odvisno od časa namenjenega potovanju, vaših želja in interesov ter prevoznega sredstva. Sami smo se raziskovanje južnega dela Južne Afrike lotili z najetim avtomobilom, šli smo kot družina s 4 letnim otrokom, tako je bil naš program temu prilagojen. Tam smo se mudili 13 noči, naš program je bil sledeč:

1 noč letališče Cape Town (zaradi pozno večernega prihoda)
1 noč Wilderness (obalno mesto s peščenimi plažami)
2 noči Plattenberg bay (obalno mesto, ki v širši okolici ponuja številne “živalske” parke in nekatere naravne parke npr. Tsitsikamma National Park)
2 noči Port Elizabeth (večje pristaniško mesto z nekaj zanimivostmi v okolici npr. Kragga Kamma park in SANCCOB Seabird Rehabilitation Centre)
1 noč  Cradock (bližina Mountain Zebra national park)
1 noč Addo elephant national park (Main camp hiška)
1 noč Brenton on the sea (idilično obmorsko naselje v bližini Kynsne)
1 noč Swellendam (eno izmed starejših južnoafriških mest urejenih v stilu nizozemske arhitekture in z odlično kulinariko)
1 noč Franschoek (nam prijetnejša različica bolj popularnega mesta Stellenbosh, ki ga obdajajo številni vinogradi, predvsem pa slovi po vrhunski kulinariki)
2 noči Cape Town (Cape Town z okolico ponuja številne zanimivosti: številne peščene plaže, Table Mountain razgled, Boulder beach pingvine…)

Kaj smo v posameznih mestih počeli, katere živali smo srečali, kje smo dobro jedli, kdo so desiji in kaj bi si še ogledali če bi imeli več časa… pa v prihodnjem prispevku.

Lepo potuj v Južno Afriko ali tudi kam drugam! A ne pozabi: če v tujini zboliš ali se poškoduješWIZ Tujina ti zagotavlja hitro zdravniško pomoč in plačilo stroškov zdravljenja. Ne spreglej ugodne cene za družine in celoletnega zavarovanja. Za vse, ki želite več, npr. zavarovanje izgube prtljage ali kraje dokumentov, je tu novost WIZ Tujina Plus že za 11,98 € za 8 dni (Svet). Izkoristi 10 % ugodnejšo spletno sklenitev.

Prispevek nastal v sodelovanju z Wiz Tujina!
Fotografije: Izlet na dlani

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.