Izlet na dlani

10 nepozabnih bližnjih srečanj z živalmi na preteklih potovanjih

Nekateri ste bolj ljubitelji arhitekture in muzejev, spet drugi ljubitelji kulinarike, tretji pa mogoče tudi ljubitelji narave. No med slednje se štejemo tudi sami in običajno se na potovanjih odpravimo tudi v kakšen naravni park ali se udeležimo kakšne aktivnosti povezane z opazovanjem živali, v zadnjih letih pa se na račun družinskih potovanj na seznam tudi uvrsti kakšen živalski vrt.

Katere zanimive živali smo do sedaj že vse srečali in kaj bi si v prihodnje želeli še početi si oglejte v nadaljevanju prispevka.

Ste tudi vi že kdaj na potovanju uspeli opazovati kakšno zanimivo žival in katero bi si v prihodnje še želeli srečati? 

1. Plavanje z morskimi kravami (Homosasa, Florida)


Mogoče bo kdo med vami celo moral pomislit katera točno žival je že morska krava, no da vam olajšamo gre za vodno žival, ki je nekako podobna velikemu tjulnju. In drži, na Floridi omogočajo plavanje skupaj s temi mogočnimi rastlinojedimi velikani. Ker smo si takšne avanture zaželeli tudi sami, smo se ob obisku Floride napotili na eno izmed agencij, ki tovrstne potope tudi organizira. Seveda smo se podanih pravil vedenja v vodi strogo držali in se kljub bližini živali nismo dotikali, žal je bilo tako, da je bilo sezone pojavljanja morskih krav na tem območju že skorajda konec, tako da smo imeli srečo srečati vsaj eno samo morsko kravo.

Tripadvisor opis aktivnosti plavanje z morskimi kravami si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Homosasi si oglejte na povezavi tukaj.

2. Opazovanje kitov grbavcev (Puerto Vallarta, Mehika)


Ob obisku Mehike smo se v mestu Puerta Vallarta odločili za opazovanje kitov grbavcev. Opazovanje je trajalo dobri dve ure in uspeli smo videti kar nekaj kitov od zelo blizu, ter poslušati tudi njihovo podvodno oglašanje.

Tripadvisor opis aktivnosti opazovanja kitov v Puerto Vallarti si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Puerto Vallarti si oglejte na povezavi tukaj.

3. Opazovanje nočnih/jutranjih gozdnih živali (Tangkoko rezervat Sulawezi)


Obisk indonezijskega otoka Sulawezi je ostal v zelo lepem spominu in poseben delček teh spominov je tudi opazovanje nočnih/jutranjih živali v Tangkoko rezervatu. Prespali smo v lesenih kočicah v bližini rezervata, tako da smo lahko okvirno okrog 3 ure zjutraj odrinili proti gozdu. Tekom večurnega pohoda smo uspeli zaznati večje število živali: hitre in poskočne tarzije smo opazovali pri lovu kobilic, počasni kuskus je poležaval visoko na drevesu, številne netopirje smo opazovali pri počitku v mogočnih drevesih, sulawezijskega kljunorožca smo v preletu zaznali po glasnih krikih, prosto po prešernu so se v bližini nas sprehajali maleo ptički, pobožali smo z obale nekaj sveže nabranih čisto majhnih zelenih morskih želv, od vsega najbolj pa so nas fascinirale več glave kolonije črnih makakov, ki so se radovedno in nič prestrašeno gibale okrog nas (opomba gre za tisto vrsto opice iz znane zgodbe o opičjem selfiju in sodnem pregonu komu pripada lastništvo, fotografu ali opici). Omenjena tura za nas zagotovo velja za eno izmed bolj zanimivih dogodivščin povezanih z raziskovanjem narave, ki smo jo doživeli.

Tripadvisor opis aktivnosti Tangkoko rezervatu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled sprenočišča in njihove ocene ob rezervatu si oglejte na povezavi tukaj.

4. Spust želv (Mazunte, Mehika)


Ko smo naveličali idiličnega poležavanja v viseči mreži in kopanja na takrat popolnoma neoblegani plaži predela Mazunte, na obali Mehike, smo se več večerov zapored odpravili v bližnjo Laguno Ventanila, kjer smo tamkajšnjim okoljevarstvenikom pomagali pri večernem spustu majhnih želv nazaj v morje. Gre za zanimivo izkušnjo, ko stiskaš pesti za svoji dve želvici, da bi zmogli do morja in predvsem da bi uspešno preživeli v morskih globinah vse do svoje visoke starosti. Aktivnost zagotovo priporočamo predvsem za družine, saj bo otroke razveselilo srečanje z majhnimi želvicami.

Tripadvisor opis aktivnosti v Mazunte si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Mazunte si oglejte na povezavi tukaj.

5. Spremljanje nočnega izleta obsežne kolonije netopirjev (Austin, Texas, ZDA)


Netopirji verjetno niso na vrhu priljubljenih živali pri večini, vendar smo ob nedavnem obisku Austina (Texas) opazili, da se ljudje radi zbirajo ob večerih v bližini glavnega mostu in opazujejo večerni izlet obsežne kolonije netopirjev. Sicer v času našega obiska v mesecu marcu kolonija ni bila tako obsežna, saj se v poletnem času tej več milijonski koloniji pridružijo še mladički. Kot zanimivo aktivnost ob obisku Austina zagotovo priporočamo, sicer so pa v neposredni bližini tudi dobri lokalčki, tako da lahko izkoristite ogled tudi z užitkom srkanja kakšne pijače. 😉

Tripadvisor opis aktivnosti izleta netopirjev v Austinu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Austinu si oglejte na povezavi tukaj.

6. Opazovanje letečega lemurja (Penang- botanični vrt, Langkawi)


Letečega lemurja (ki mimogrede ni ne lemur, niti ne leti) smo srečali čisto slučajno počivati na drevesu ob obisku botaničnega vrta na Penangu. Kasneje smo ga opazili še na drevesu v hotelskem resortu na otoku Langkawi. Omenjena vrsta se pojavlja po celotni jugovzhodni Aziji,  opazite jo lahko v  Indoneziji, na Tajskem, v Maleziji in tudi v Singapurju, se pa razlikuje od vrste, ki se pojavlja na Filipinih. Gre za nočno aktivno žival, zato boste morali biti še posebej pozorni, če jo boste hoteli zaslediti tekom dne, kot smo jo sami (občasni pogled med krošnje se včasih tudi izplača).

Tripadvisor opis aktivnosti na Langkawiju si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene na Langkawiju si oglejte na povezavi tukaj.

7. Obisk rezervata pand (Chengdu, Kitajska)


Če ste ljubitelj črnobelih pand in se odpravite na potovanje na Kitajsko, je težko izpustiti s seznama ogled rezervata pand v Chengduju, toliko pand na kupu zagotovo ne boste doživeli nikjer drugje na svetu. Glede na to, da je rezervat nekoliko izven mesta, je z vidika organizacije dostopa do tja najbolje povprašati kar v hostlu oz. hotelu, da vam organizirajo prevoz, da boste tam dovolj zgodaj, ko se pande prično hraniti (in preden zaspijo) in seveda preden se začnejo organizirane ture skupin kitajskih turistov, ki vam bodo zastrle samostojni selfie z vašo pando ;-).

Tripadvisor opis aktivnosti v rezervatu pand si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Chengduju si oglejte na povezavi tukaj.

8. Srečanje z opicami (Lopburi-Tajska, Kyoto-Japonska, Langkawi, Bali…)


Bližnje srečanje z opicami se predvsem v Aziji lahko hitro pripeti, vsi si seveda tega ne želijo, medtem ko smo sami pravi ljubitelji opic. Prav s tem namenom smo se npr. na Tajskem podali v mesto opic- Lopburi, kjer so nam te nehote za zabavo celo skočile na vrat. Nekoliko bolj kulturno so se odzivale opice na Japonskem, kjer smo se lahko mirno sprehajali med njimi v Monkey Park Iwatayama v Kyotu. Na Langkawiju se nismo niti posebej trudili jih srečati, saj jih je bilo povsod precej veliko in je celo bilo potrebno paziti, da kakšna ne zaide v hotelsko sobo.  Velika želja je še srečati opice, ki se v hladnih zimskih dneh v parku Jigokudani Monkey Park na Japonskem namakajo v vročih vrelcih. Na Baliju opice lahko srečate kjerkoli na otoku, ne boste pa jih zgrešili v Monkey forest park.

Tripadvisor opis aktivnosti v mestu Lopburi si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene mestu Lopburi si oglejte na povezavi tukaj.

9. Srečanje z avstralskim živalstvom (Zahodna Avstralija)


Bližnje srečanje z avstralskim živalstvom velja skoraj za vrhunec srečanj z živalmi, saj se težko zgodi, da ti skoraj vsak dan cesto ne prečka kakšen kenguru, emu ali pa nebo preletavajo različne vrste papig (predvsem proti severu zahodnega dela Avstralije gostota teh živali še naraste). V prispevku  TOP 5 destinacij/ aktivnosti, ki jih morate obiskati v Zahodni Avstraliji, smo med drugim tudi našteli katere vse zanimive živali smo na poti srečali.

Tripadvisor opis aktivnosti v mestu Exmouth si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene mestu Exmouth si oglejte na povezavi tukaj.

10. Velikih 5 v Afriki

Ob obisku Afrike oziroma kakšnega od safarijev se boste srečali tudi z divjimi živalmi, katere so pa tiste, ki sodijo v skupino velikih 5. Izraz se je sicer nanašal na uporabo v lovskem smislu, saj je omenjene živali bilo najtežje in najnevarneje ujeti. Gre pa za leva, leoparda, nosoroga, slona in bivola. Ob našem obisku Južne Afrike smo sicer uspeli srečati vseh velikih 5, vendar žal ne vse na safariju oziroma v nacionalnih parkih, tako da si srečanje obetamo ob ponovnem obisku kakšne od afriških dežel. Sicer pa se odličen južnoafriški Addo elephant national park šteje celo kot edini park, ki razpolaga s skupino velikih 7 živali, ki poleg naštetih 5, vključuje še južnomorskega kita in belega morskega psa.

Tripadvisor opis aktivnosti v okolici Port Elizabeth si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene mestu Port Elizabeth si oglejte na povezavi tukaj.

Katero žival bi si v prihodnje še želeli srečati?


Seznam živali, ki bi si jih želeli še srečati je seveda precej dolg, mogoče če se osredotočimo zgolj na top pet aktivnosti po svetu. Obisk snežnih opic na Japonskem, spremljanje bengalskega tigra v Indiji, obisk brazilskega parka Pantanal (opice, tapirji, kapibare, mravljinčarji, jaguarji…), obisk orangutanov na Sumatri ali Borneu.

Ste tudi vi že kdaj na potovanju uspeli opazovati kakšno zanimivo žival in katero bi si v prihodnje še želeli srečati? 

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.