Izlet na dlani

Influencerka, ki je obiskala 114 držav, deli nasvete, kako varčevati na potovanjih

Oneika Raymond je ženska, ki je dosegla najvišji cilj velike večine popotnikov. Potuje pod svojimi pogoji in za to je tudi plačana. Je ustanoviteljica popotniškega bloga »Oneika the Traveller« in voditeljica serije na Travel Channel-u, ki se imenuje »Big city, little budget«. Obiskala je že kar 114 držav in se še ne misli ustaviti, saj s tem tudi skrbno nabira sledilce na socialnem omrežju Instagram. Vendar se vseeno njenih 78.3 tisoč sledilcev sprašuje vedno pereče vprašanje: »kako lahko podobno storimo tudi mi?«.

Spodaj si preberite kako Raymond ureja svoje finance na poti, čemu se odreka in, da ni vse tako komplicirano kot se morda zdi.

Prvi nasvet: Izberi ponudbo in ne destinacije

Vaša potovanja naj bodo izbrana na podlagi ponudb in cen, kar lahko dosežete s konstantnim pregledom ugodnih letalskih kart (Izlet na dlani recimo ;D). Poleg tega skušajte spremljati čimveč popotniških blogov, popotniških skupin ali drugih uporabnih profilov npr. na FB.


Drugi nasvet: Bodi razsipen le, ko je to zate res pomembno

Ne potrebuješ nepotrebne elektronike, potrebuješ le fotoaparat. Raymond pravi, da le poredko nakupuje in nikoli si ne kupi dizajnerskih oblačil. Nikoli, ampak res nikoli pa ne kupuje spominkov. Veliko denarja lahko prihranite tudi z abstinenco od alkohola, sokov in coca-cole. S tem prihranite denar za doživetja – kuharske tečaje ali pa morda bungee z Viktorijinih slapov. Prav tako lahko ogromno prihranite z enostavno prehrano – brez težav lahko izpustite drage restavracije.

Zanimivo je pa to, da Oneika svetuje, da nekoliko več zapravite za hotelsko sobo. Ker sama konstantno potuje, meni, da soba mora biti udobna, hotel pa varen in čist (izogiba se hotelov s preprogami v sobi, saj nikoli ne veste kaj se skriva v njih). Vseeno poskuša plačati pod 100€ za sobo na noč, kar doseže z vnovčenjem milj (frequent flyer miles) in tako pridobi nadgradnjo v boljše sobe. Priporoča iskanje dobrih ponudb v tako imenovanih »no-name« hotelih in odrekanje zajtrku. Priporoča tudi izgobib  Airbnb-ju saj, saj meni  vseh doplačil lahko privede do tega, da za enako ceno najdete povsem spodoben hotel.


Tretji nasvet: Izkoristi službena potovanja

Če se odpravljate na službeno potovanje in vaše podjetje plača ceno vozovnice, poskusite podaljšati potovanje za nekaj dni. Marsikatero službeno potovanje se lahko hitro spremeni v nekaj dnevni oddih.


Četrti nasvet: Ne kompliciraj

Ne iščite bližnjic pri točkah ugodnosti in preletenih miljah, saj so le te uporabne le v primeru, da letite zelo pogosto. Za povprečnega popotnika, ki ne leti v prvem razredu so tovrstni programi skorajda neuporabni, saj v razredu economy ne naberete dovolj milj za kakršnokoli omembe vredno nagrado. Vseeno pa Oneika priporoča, da ste zvesti eni letalski družbi, če je le to v sprejemljivih finančnih okvirih. S tem si lahko vseeno pridobite kakšno manjšo ugodnost.

Skrivna formula ne obstaja, poskusite biti kar se da striktni pri svojem zapravljanju – vedno, in zavedajte se, da so določene stvari pomembnejše od drugih.

Kaj menite o naštetih  “influencerskih” nasvetih in kako sami skušate priti do čim ugodnejšega potovanja? 

Prispevek povzet po: Conde Nast Traveler
Vir fotografije: Pixabay (simbolična)

Patricija Kragelj

Patricija Kragelj

1 komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.