Izlet na dlani

Predlog 15 dnevnega potovanja po KUBI

Kaj početi na Kubi in kako si zastaviti pot je seveda odvisno od časa namenjenega potovanju, vaših želja in interesov ter prevoznega sredstva. Sami smo se raziskovanje Kube lotili z najetim avtomobilom, šli smo kot družina s 3 letnim otrokom, tako je bil naš program temu prilagojen. Na Kubi smo se mudili 15 noči.

Večje število dni bivanja v Havani je bilo pri nas takšno zaradi prepozne rezervacije avtomobila in tako smo avtomobil lahko prejeli šele peti dan (zato pohitite z rezervacijo!).HAVANA (4 noči)

Na kratko kaj smo počeli v Havani

Ogled starega dela mesta in trga revolucije (parki, trgi (Plaza de Armas, Plaza Vieja, Capitolio…), kitajska četrt,  ogled obalnega dela (Vedado, Malecon), ogled Fusterlandije (vasice izpod vplivov umetnika Fusterja, ki meša vplive Picassa in Gaudija)(ni vstopnine), ogled akvarija (Aquario nacional) (odsvetujemo: visoka cena vstopnine, slabo vzdrževanje), podobni komentarji veljajo tudi za živalski vrt, Muzej čokolade, v številnih restavracijah se odvija glasba v živo ali na kakšnem trgu celo koncert.

Restavracije v Havani

Preiskusili smo: El Dandy (4/5), La Guarida (5/5), Restaurante Van Van (4/5), Burito Habanero (3/5), La Vitrola (4/5).

Bivali smo v Airbnb

Authentic Cuban newly renovated apartment (Leo), na ulici San Rafael, nedaleč od Parka Central, okvirno 45 eur/noč. Lepo urejen apartma z eno zakonsko posteljo in eno enojno, z manjšo kopalnico, ter predsobo s kuhinjo.  Airbnb razpolaga tudi z WIFI. Gostitelj govori dobro angleško. (4/5)

Kaj bi v Havani še počeli/si ogledali, če bi se še vrnili

Kosilo Dona Eutimia (rezervacija obvezna!), John Lennon park, kosilo Restaurante Santy Pescador, ogled gradu in sončnega zahoda na Gradu De los Tres Reyes del Morro, Muzej ruma.

 


CIENFUEGOS (1 noč)

V Cienfuegosu smo se sprehodili po

Punti Gorda (se sprehodili po Palacio del Valle), si ogledali obnovljene stavbe ob parku Jose Marti in si privošči kosilo v Finca del Mar (3/5)po priporočilu gostiteljice (vendar bi namesto te restavracije raje obiskali restavracijo Villa Lagarto).

Bivali smo v Airbnb

Hostal Colonial D+D. Room No.1/2 (Dileys). Soba razpolaga z eno zakonsko posteljo in eno enojno, zraven je manjša kopalnica. Do starega dela mesta je manj kot 10 min hoje. Trg z WIFI povezavo je v bližini. Okvirno 29 eur/noč. Gostiteljica govori dobro angleško. (4/5)

Kaj bi v Cienfuegosu še počeli/si ogledali, če bi se še vrnili:

če imate čas lahko obiščete še Delfinarij izven mesta Cienfuegos.

 


TRINIDAD (2 noči)

Na kratko kaj smo počeli v Trinidadu

Ogled mesta in parkov (Plaza Mayor, Plaza de las Tres Cruces), obisk plaže Ancon (možen najem ležalnikov in senčnika), večerni koktejli v La Bodegita del Medio.

Restavracije v Trinidadu

kavo smo si privoščili v lični kavarni Cafe Don Pepe (5/5), kosilo smo jedli v odlični restavraciji La reddacion (5/5) in večerjo v Casi particulares (Casa Familia Escobar), kjer smo bivali.

Bivali smo v Airbnb

Casa Familia Escobar (Manuel). Soba je imela 2 zakonski postelji in manjšo kopalnico. Nahajala se je v bližini parka Cespedes in hotela Iberostar Grand Hotel, okvirno 10 min hoje do starega središča mesta (Paza Mayor). Na vojo je WIFI.  Okvirno 30 eur/noč. Gostitelj govori dobro angleško. (4/5)

Na poti iz Trinidada proti Maronu smo si ogledali še

razgled na Valle de los Igenios, se povzpeli na stolp Manaca Iznaga, se ustavili na kosilu in sprehodu v mestu Sancti Spiritus (kosilo La taberna (3/5)tik ob mostu Puente Yayabo). Na poti iz Santi Spiritus nas je navigacija zapeljala po lokalni cesti, tako smo sicer pridobili dodatno uro vožnje, srečali pa smo se z najbolj pristnimi lokalnimi vasicami in domačini na vsej poti po Kubi.

Kaj bi v Trinidadu še počeli/si ogledali, če bi se še vrnili:

obisk slapov v bližnjih nacionalnih parkih (npr. Parque El Cubano), izlet na otok legvanov (Cayo Iguana).

MORON (CAYO COCO, GUILERMO) (2 noči)

Moron je

bilo mesto na kopnem, ki nam je služilo zgolj kot iztočnica (in ugodno prenočišče) na otoke Cayo Coco in Guilermo. Na omenjenih otokih prevladujejo resorti kategorije 4/5* in temu primerne so tudi cene nočitev. Na otokih je nekaj plaž, ki so dostopne tudi za tiste, ki ne bivajo v resortih (Playa Pilar, Playa del Medio…, preverite na spletu katere plaže so prosto dostopne), sicer pa si lahko za okvirnih 100 eur/dan/osebo omislite all inclusive vstop v kakšnega od resortov (nočitev ni vključena ;-).

Bivali smo v Airbnb

The House of Tata in Moron, an excellent place (Miriam). Soba je imela eno zakonsko posteljo in eno enojno, ter pripadajočo kopalnico. Okvirna cena 25 eur/noč. Gostiteljica ne govori angleško. (3/5)

Na Cayo Guilermo

smo najprej obiskali plažo Pilar, nato smo na plaži del Medio jedli kosilo v Ranchon Cuba Libre (5/5) odličnega jastoga z nekoliko manj odlično resort ceno (30 CUC/osebo). V okolici Morona smo se ustavili še pri Laguni de la Leche, jezeru mlečne barve, vendar je zaradi vetra in dežja bilo bolj kremaste barve.

Na poti iz Morona proti Santa Clari

smo se ustavili še v obalnem mestu Caibarien, ki predstavlja izhodišče za otok Cayo Santa Maria. Tam smo si privoščili sladko razvajanje po lokalnih cenah (4 kepice sladoleda, slaščica Flan in 2 pijači, vse to za manj kot 3 CUC.

Kaj bi v okolici Morona /Cayotih še počeli/si ogledali, če bi se še vrnili

obisk nizozemske vasi (Celia pueblo holandes, obisk delfinarija Cayo Coco, obisk ostalih prosto dostopnih plaž na Cayo Coco (npr. Playa Prohibida, Playa los Flamencos, Playa el Paso…)

SANTA CLARA (2 noči)

Na kratko kaj smo počeli v Santa Clari

bivali smo v nam najlepše urejeni casi/hotelu na Kubi- Suite Florencia(Gloria). Lastnika sta italijana, sicer pa je lastnica rojena Kubanka. Odlično znanje angleščine, odlična priporočila za oglede, restavracije, predvsem pa najboljša casa hrana. Obvezni zajtrk z domačimi marmeladami, prepeličjimi jajci, svežim sadjem in kruhom. Večerja na nivoju vrhunskih restavracij. Okvirna cena 50 eur/noč. (5/5)
Ogledali smo si središče mesta Santa Clara, pojedli odlično kosilo v Hotelu Central, pozirali s kipcem Che Guevare z otrokom (našim in “njegovim”).
Prihodnji dan smo se odpravili na vožnjo proti Cayo Santa Maria. Najprej smo se ustavili v delfinariju, nato pa še na plaži Playa las Gaviotas, ki je del nacionalnega parka in del resorta (otroci tam niso najbolj zaželjeni), nato smo se namestili na plaži ob “nakupovalnem” središču Las Terrazzas. Omenjeni dve plaži sta edini dostopni za obiskovalce, ki niso v resortih, zato za obisk veliko bolj priporočamo Cayo Coco in Guilermo, z večjim izborom prosto dostopnih plaž.

Kaj bi v okolici Santa Clare še počeli/si ogledali, če bi se še vrnili:

obisk Revolution Cafe-Museo, obisk tovarne proizvodnje cigar (Fabrica de Tabacos Constationo Perez Carrodegua)- žal obisk z majhnim otrokom ni bil mogoč), obisk Che Guevara mavzoleja.

PLAYA LARGA (1 noč)

– Naslednja postojanka je bila Playa Larga ali bolj poznano širše območje Bay of Pigs, kjer so se Američani neuspelo lotili napada na Kubo. Območje je poznano po vrhunskih lokacijah za potapljanje in snorklanje.
– Bivate lahko v Playi Largi (manjša vasica, ki razpolaga tudi z lastno plažo) ali v vasi Playa Giron, ki premore tudi “hotel”.

Bivali smo v Airbnb

Casa Gran Cañon – Habitacion 1 (Libbys). Manjša soba z dvema zakonskima posteljama in manjšo kopalnico. Airbnb se nahaja v bližini plaže. Okvirna cena 30 eur/noč. Gostiteljica ne govori angleško (govorijo pa zato nekateri sosedje ;-)). Večerjali smo v casi. (4/5)

Na območju so okvirno 3 lokacije za potapljanje/snorklanje

zaradi stiske s časom smo se sami odločili za eno in sicer Caleta Buena. Caleta Buena je po našem mnenju tudi najbolj primerna lokacija za snorkanje z manjšimi otroci, saj skalne stene predstavljajo dobro zaščito pred visokimi valovi in na ta način umirijo vodo za lažje snorklanje, plavanje tudi najmlajših. Caleta Buena ima all inclusive ponudbo od 10-15.00 za 15 CUC/osebo, vključuje neomejeno hrano in pijačo (tudi alkohol), ter ležalnike. Po 15 uri lahko vstopite zastonj, vendar bo restavracija že zaprla svoja vrata, počasi tudi bari.

Kaj bi v Bay of Pigs še počeli/si ogledali, če bi se še vrnili:

še kak dan bi preživeli ob plaži v Playa Largi, obiskali bi še ostala območja za snorklanje (Cueva de los Pesces, Punta Perdiz), ter obisk nacionalnega parka Cienaga de Zapata (močvirnato območje za opazovanje ptic).

Na poti iz Playe Large proti Vinalesu smo imeli postanek v eko vasici Las Terrazas. Sprehodili smo se po vasici ter ob jezeru, kjer so bili tudi flamingoti. Nato smo si privoščili še odlično vegetarijansko kosilo v Cafe El Romero.(5/5)

VINALES (2 noči)

Na kratko kaj smo počeli v Vinalesu

sprehod po mestu (ulični market, trg), razgledi na dolino Mirador de los Jazmines, Balcon del Valle, obisk porisane stene Mural de la Prehistoria, sprehod med polji tobaka (obisk farme tobaka, ruma in meda), jezero Valle del Silencio.
Restavracije: Ecological Farm El Paraiso (5/5) (vsa hrana proizvedena doma).

Bivali smo v Airbnb

LA PROSPERIDAD, Casa Idania y Papo (Mario Luis). Soba z  2 zakonskima posteljama in manjšo kopalnico. Na voljo je WIFI. Airbnb se nahaja v središču mesta, ulico stran od glavne ulice. Gostiteljica govori angleško. Cena okvirno 30 eur/noč. (5/5)

Kaj bi v Vinalesu še počeli/si ogledali, če bi se še vrnili

obiskali plažo Playa de Cayo Jutias, kopanje v bazenu v hotelu Horizontes Los Jazmines (3 CUC/osebo).

HAVANA (1 noč)

Zadnji dan v Havani je bil namenjen sprehodu po starem delu mesta ter nakupu spominkov na tržnici Almances San Jose. Bivali smo v Airbnb: Casa Colonial Mary and Richard. Manjša sobica z eno zakonsko in eno enojno posteljo ter majhno kopalnico. Airbnb se nahaja v bližini parka Central. Hčerka gostiteljice govori angleško. Cena okvirno 24 eur/noč. (3/5)

Precej uporabni vodič za Kubo s splošnimi nasveti si lahko ogledate tukaj.
* naše ocene restavracij, ki smo jih obiskali se nanašajo na kvaliteto hrane (in naše zadovoljstvo z njo) in ne na ceno. V večini primerov je namreč šlo za restavracije višjega cenovnega razreda oziroma 2-3 evrčke (od 4). :-), enako merilo velja za ocene airnb.

 

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

3 komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.