Izlet na dlani

Predlog 4 dnevnega raziskovanja CIPRA

Kar nekaj Slovencev je že raziskovalo Ciper, nekaj pa nas je zagotovo raziskovalo na račun zelo ugodnih letalskih povezav, ki so jih vzpostavili pri družbi Level z Dunaja.

Glede na to, da so nas ob koncu septembra na Cipru pričakale popolnoma poletne temperature (pribl. 35 C), je otok zagotovo primeren za obisk v jesenskem času, za raziskovanje brez kopanja pa je zagotovo primeren tudi v zimskem času. Ker Ciper sestavljata tako grški del kot tudi turški, se bomo v tem opisu osredotočili bolj na grški del, saj smo se turškega (zaradi pomanjkanja časa) dotaknili le v Nikoziji s (peš) prehodom čez mejo. Grški del Cipra smo raziskovali 4 dni z najetim avtomobilom.

1. Dan

V popoldanskem času smo prispeli na letališče v Larnaco, kjer smo takoj prevzeli najeti avtomobil. Prva postojanka je bilo slano jezero ob mošeji Hala Sultan Tekke, ki pa je na naše razočaranje bilo popolnoma suho. Odpeljali smo se proti Limasolu kjer smo prenočili prvo noč.

Nastanitev: Mediterranean Beach Hotel 4* (Limassol), okvirna cena nočitve z zajtrkom okrog 100 eur (odvisno od termina), hotel razpolaga z zunanjim in notranjim bazenom ter plažo.

Aktivnosti/ogledi: kopanje na plaži Aphrodite

Večerja: Danae Tavern(Limassol)

2. Dan

Smo raziskovali okolico Limassola ter obalo med Limassolom in Pafosom.

Nastanitev: Queens Bay Hotel 3* (Queens Bay), okvirna cena nočitve z zajtrkom je okrog 80 eur (odvisno od termina), hotel razpolaga z zunanjim bazen, blizu je tudi plaža, ki pa ni del hotela

Aktivnosti/ogledi: kopanje na plaži Aphrodite (Limassol), nakupovalno središče My Mall Limassol (številne restavracije in drsališče),  postanek ob plaži Lady’s Mile Beach (ki nas ni posebno navdušila), postanek ob zavetišču mačk Malcolm Cat Sanctuary (veliko število mačk, katerih zdravstveno stanje je lahko vprašljivo, zato z otrokom nismo vstopili v notranjost zavetišča), postanek Aphrodite rock (priporočamo postanek še pred omenjeno plažo, za izjemne razglede na postojanki Petra tou Romiou Viewpoint)

Kosilo: Dias Zeus Restaurant (Pafos)

3. Dan

Raziskovanje Pafosa (mestno središče in obala), raziskovanje hribovskih predelov in obisk vasice Omodos, vožnja do Larnake.

Nastanitev: Hotel Opera (Larnaca)

Aktivnosti/ogledi: sprehod po središču Pafosa (ki je v fazi modernizacije) in obisk tržnice, obisk ruševin Tombs of the Kings, obisk hribovske vasice Omodos, vožnja do Larnake in večerni sprehod

Kosilo/večerja: prigrizek v eni od lokalnih gostilnic blizu samostana v Omodosu /pica z zatarjem pri Zaatar v Larnaki

4.Dan

Raziskovanje Nikozije ter zahodne obale Cipra (Cape Greco, Protaras).

Nastanitev: Hotel Opera (Larnaca) 2* (hotel je precej ugoden in lepo urejen, nahaja pa se tik ob glavnem trgu v Larnaki s čudovitim razgledom na cerkev Sv. Lazarja.

Aktivnosti/ogledi: ogled Nikozije (prečkanje meje in raziskovanje turškega dela mesta, obisk Buyuk Han), vožnja do predela Ayia Napa za ogled naravnega mostu Love bridge, ogled polotoka Cape Greco s čudovitim turkiznim morjem, kopanje na plaži Konnos Beach (ležalniki in senčnik plačljivi!), sprehod ob plaži po Fig Tree Bay in postanek za koktejl ali smuti v simpatičnem Saltyfig Lounge Bar Restaurant. Postanek za fotografiranje grške pravoslavne cerkve Sv. Nikolaja, ki se nahaja tik ob morju ter cerkve v mestu Paralimni.

Kosilo/večerja: odlično kosilo v Bibliotheque (Nikozija), večerja v libanonski restavraciji  Maqam Al-Sultan Restaurant (Larnaka), ki nam je pripravila najboljše meze, ki smo jih kadarkoli poskusili

Ciper nas je navdušil z vidika naravnih znamenitosti in nekaterih manjših mest, nas pa je v veliki meri razočaral glede hrane (izjema je libanonska restavracija), res pa je dejstvo, da bi za raziskovanje in bolj točne ocene vsega skupaj potrebovali še kakšen dan ali dva več za obisk.

Precej uporabni vodič s splošnimi nasveti za CIPER najdete tukaj.

Lepo potuj na Ciper ali tudi kam drugam! A ne pozabi: če v tujini zboliš ali se poškoduješWIZ Tujina ti zagotavlja hitro zdravniško pomoč in plačilo stroškov zdravljenja. Ne spreglej ugodne cene za družine in celoletnega zavarovanja. Za vse, ki želite več, npr. zavarovanje izgube prtljage ali kraje dokumentov, je tu novost WIZ Tujina Plus že za 11,98 € za 8 dni (Svet). Izkoristi 10 % ugodnejšo spletno sklenitev.

Prispevek nastal v sodelovanju z Wiz Tujina!

 

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

3 komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.