Izlet na dlani

Izlet na dlani 6 destinacij za leto 2019 (januar-junij)

Tokrat smo vam kot zanimivost pripravili seznam predlogov 6 destinacij za vsak mesec v prvem delu leta, ki smo jih v preteklih letih (oz. jih še želimo) obiskati. Gre za nabor destinacij, kamor bi se z veseljem tudi sami še ponovno podali, zato vam jih zagotovo priporočamo za obisk.

Kam vse se boste podali v letu 2019?

JANUAR: JUŽNA AFRIKA

Čemu Južna Afrika? Južna Afrika je naša trenutna destinacija. Poleg tega ste slišali za koga, ki se je iz Južne Afrike vrnil razočaran? Zagotovo ne, odlična hrana, neverjetna pokrajina in z malo sreče bomo lahko srečali številne afriške živali (zagotovo pa velikih 5), obiskali čudovite plaže (sicer ne z ravno tropskimi temperaturami :-P) in še bi lahko naštevali. Več pa bomo seveda po vrnitvi…

Najboljši čas za obisk je med novembrom in februarjem, ko je v Južni Afriki poletje. Najboljše za obisk safarijev je sicer med majem in septembrom, vendar to še zdaleč ne pomeni, da živali v ostalih mesecih ne boste videli. Z odhodom je najbolje še počakati prvih 15 dni v januarju, da se množice božičnih turistov vrnejo v domače kraje in posledično tudi padejo cene prenočišč. Januar je odličen čas za obisk Cape Towna in predela Garden Route.

V Južno Afriko (Cape Town ali Johanessburg) lahko poletite z vseh bližnjih letališč kot so npr. Benetke ali Dunaj tudi Gradec.

Dobro je vedeti: za vstop v JAR potrebujete vizo (ki vam jo uredijo na veleposlaništvu na Dunaju), za otroke do 18 leta morate s seboj vzeti tudi rojstni list (omenjeni je pogoj tudi za pridobitev vize). Ob prihodu v Južno Afriko ne boste doživeli jet laga, namreč tam trenutno ura kaže le uro več kot pri nas. 🙂

Tripadvisor opis aktivnosti v Cape Townu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Cape Townu si oglejte na povezavi tukaj.

FEBRUAR: KUBA

Na Kubi smo se mudili ravno v februarju letošnjega leta in se je izkazalo kot zelo primeren čas za obisk. Več o Kubi si lahko preberete v našem precej uporabnem vodiču in v načrtu za 15 dnevno potovanje po Kubi.

Najboljši čas za obisk Kube je med decembrom in aprilom, z majem se ojača občasno deževje, medtem ko poletni čas pa vse do konca novembra zaobjema obdobje možnih hurikanov.

Na Kubo (običajno Havana ali Varadero) lahko poletite z vseh bližnjih letališč kot so npr. Benetke ali Dunaj, iz Munchna pa so pogoste ugodne povezave z družbo Eurowings.

Dobro je vedeti: za vstop na Kubo je potrebna viza, oziroma bolje rečeno vizumski kartonček, ki ga lahko pridobite na določenih turističnih agencijah, v nekaterih primerih pa vam ga lahko priskrbijo tudi letalske družbe na letališčih.

Tripadvisor opis aktivnosti v Havani si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Havani si oglejte na povezavi tukaj.

MAREC: FLORIDA

Florida je top destinacija za mladež, ki tja odhaja na svoje Spring brake, tako da se splača pred odhodom preveriti, kdaj in kje točno se odvijajo tovrstna druženja. Sami Spring brake veseljakov namreč ob obisku nismo srečali, smo pa srečali opico, ki je po govoricah vodiča enega od teh veseljakov pošteno ogrizla, ko se je odločil splezati v njeno bivališče.

Florida ponuja precej več kot zgolj obisk mesta Miami in fotogenične otočke Florida keys. Raziščite prostrane zelene močvirnate površine Everglades, podajte se v precej nepoznano, a zelo prijetno mesto Sarasota na zahodni obali, če ste pa nekoliko bolj avanturistični pa lahko zaplavate celo z morskimi kravami.

Najboljši čas za obisk Florida sovpada z obiskom Kube, torej med decembrom in aprilom, junija je največ dežja, kasneje do konca novembra je sezona hurikanov.

Na Florido lahko ugodno poletite z večine bližnjih letališč, najbolj ugodne so povezave z Milana in občasno z Avstrije ali Benetk.

Dobro je vedeti: za vstop v ZDA je potrebno preko spleta urediti elektronsko vizo ESTA. Zaenkrat za miamijsko NBA moštvo igra tudi Goran Dragič, tako da priporočamo obisk tekme.

Tripadvisor opis aktivnosti v Sarasoti si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Sarasoti si oglejte na povezavi tukaj.

APRIL: JUŽNA KOREJA

Zanimivo je, da se še vedno Južna Koreja ne pojavlja na vrhu zaželjenih destinacij, mogoče je za to kriva ne tako priljubljena soseda Severna Koreja, vendar nam verjemite, ob obisku Južne Koreje, boste hitro pozabili na “resno” sosedo. Če si ob obisku ne boste mogli zagotoviti dovolj časa da raziščete vso državo, vam prednostno svetujemo obisk otoka Jeju.  Nekaj zanimivosti iz obiska Koreje si lahko ogledate v prispevku v primerjavi z Tajvanom ali v opisu bloga Male popotnice.

J. Koreja ima podobno kot Slovenija 4 letne čase, z okvirno primerljivi temperaturami. Razlika je le ta da v poletnem času, predvsem julij in avgust je prisoten monsun z obilnim deževjem.  Pomlad je po našem mnenju najboljši čas za obisk, saj je dežela obdana s cvetočimi drevesi.

V Južno Korejo sicer že nekaj časa ni bilo ravno posebno ugodnih povezav, občasno se najde kakšna iz Munchna ali Budimpešte ali ostalih bližnjih letališč.

Dobro je vedeti: viza ni potrebna za vstop v Južno Korejo. Južna Koreja razpolaga z zelo dobrimi železniškimi povezavami s hitrimi vlaki. Za raziskovanje otoka Jeju priporočamo najem avtomobila.

Tripadvisor opis aktivnosti v Seulu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Seulu si oglejte na povezavi tukaj.

MAJ: JAPONSKA

Na Japonski smo se mudili že vsaj trikrat in v kratkem si jo želimo ponovno obiskati. Japonska je namreč ena naših najljubših dežel, saj nas vedno znova navduši s svojo kulturo, prelepo pokrajino in prijaznostjo ljudi.

Glede vremena velja za Japonsko podobno kot za južno Korejo, dežela ima 4 letne čase, s primerljivi temperaturami in poletnim monsunom.

Na Japonsko lahko poletite iz večine bližnjih letališč.

Dobro je vedeti: vizum za vstop na Japonsko ni potreben. Za obisk Japonske priporočamo nakup JR passa za železnice oziroma za potovanje s hitrim vlakom (do 6 leta otroci potujejo celo brezplačno!). V času cvetočih češenj (okvirno marca) so cene nastanitev precej višje in se ta tudi hitro zapolnijo.

Tripadvisor opis aktivnosti v Kyotu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Kyotu si oglejte na povezavi tukaj.

JUNIJ: PORTUGALSKA

Portugalska je ena tistih destinacij, ki ji krivico dela Španija, namreč ljudje se pogosto raje odločajo za obisk Španije kot Portugalske, je pa dejstvo da je španskih povezav precej več. Z aprilom bo za dodatno povezavo iz Trevisa v Porto poskrbel nizkocenovnik Ryanair.

Portugalsko lahko obiščete kadarkoli v letu, julij in avgust sta seveda najbolj obiskana meseca. Po našem mnenju pa je tik pred koncem junija najbolj primeren čas, ko še ni velikega števila turistov, temperature pa že postajajo prijetno poletne. Sicer pa je tudi jesen več kot primerna za obisk Portugalske. Priporočamo obisk manjše vasice na obali Algarve Tavira.

Na Portugalsko lahko letite iz vseh bližnjih letališč, z aprilom bo vzpostavljena nova Ryanair povezav v Porto iz Trevisa.

Tripadvisor opis aktivnosti v Taviri si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Taviri si oglejte na povezavi tukaj.

Lepo potuj po svetu! A ne pozabi: če v tujini zboliš ali se poškoduješWIZ Tujina ti zagotavlja hitro zdravniško pomoč in plačilo stroškov zdravljenja. Ne spreglej ugodne cene za družine in celoletnega zavarovanja. Za vse, ki želite več, npr. zavarovanje izgube prtljage ali kraje dokumentov, je tu novost WIZ Tujina Plus že za 11,98 € za 8 dni (Svet). Izkoristi 10 % ugodnejšo spletno sklenitev.

Prispevek nastal v sodelovanju z Wiz Tujina!

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.