Izlet na dlani

Kako izvesti rezervacijo letalske karte preko spleta in na kaj je potrebno biti pozoren

Število uporabnikov, ki so vešči spletnih rezervacij letalskih kart zelo narašča, kar nas seveda zelo veseli, kljub temu pa so med vami tudi takšni, ki jih ugodne spletne cene vabijo, pa s tovrstnimi rezervacijami nimajo še pravih izkušenj. Velikokrat se namreč zgodi, da spletnega ponudnika preko katerega karto rezervirate sploh ne poznate in v primeru morebitnih sprememb ali drugih nevšečnosti, ki lahko nastanejo preden se odpravite na pot, sploh ne veste na koga se obrniti za pomoč.

Zato vam bomo v nadaljevanju podali nekaj splošnih navodil na katere morate biti pri spletnih rezervacijah letalskih kart pozorni:

 • V enem od prejšnjih prispevkov smo vam že predstavili  metaiskalnik Skyscanner s katerim lahko zelo enostavno iščete popolnoma vse letalske karte na poljubne destinacije (tako nizkocenovne povezave kot tudi redne linije letalskih družb). Kako ga uporabljati in čemu je koristen si oglejte na prispevku tukaj.
 • Če rezervacijo letalske karte preko spleta predstavimo kar na primeru iskalnika skyscanner (slika spodaj). Iščete npr. povratno letalsko karto iz Budimpešte v Kuala Lumpur, kot najbolj ugodno vam je prikazalo letalsko karto letalske družbe Turkish Airlines, čas potovanja je v eni smeri 14 ur 10 min (pomeni prihod v Kuala Lumpur naslednji dan, kar je ključno za rezervacije hotela!), na poti je prisoten en postanek v Istanbulu (IST), navedeni čas 14 ur ne pomeni ur postanka, temveč trajanje celotne poti vključno s postankom, točno dolžino postanka si lahko ogledate pri kliku na tipko Details. Kot najbolj ugodnega ponudnika vaše letalske karte vam je v tem primeru ponudilo spletnega ponudnika GotoGate, odspodaj so našteti še preostali spletni ponudniki: v tem primeru BudgetAir, Bravofly, uradna stran Turkish Airlines, Tripsta, Ebookers, Opodo itd.

rezerv1

 • Seveda je ključna dolžina potovanja, letalska družba in tudi sama cena, ampak kar je najbolj ključno je pa izbira spletnega ponudnika preko katerega boste rezervirali letalsko karto, namreč v veliki večini primerov se bo najbolj ugodna izbira zagotovo dobro obnesla, v primeru morebitnih sprememb letalske karte, odpovedi itd. pa boste mogoče naleteli na težave. Zato svetujemo, da preden se odločite za kakšnega ponudnika, ki ga ne poznate, o vtisih ostalih uporabnikov preverite na spletu.
 • Člani ekipe Izlet na dlani običajno svetujemo izbiro sledečih spletnih ponudnikov: v prvi vrsti svetujemo rezervacije preko uradnih strani letalskih družb, Expedia in Ebookers. Uporaba spletnih ponudnikov BudgetAir, Tripsta, GotoGate, Opodo, Fluge.de, Flugladen, Bravofly, Airlinedirect itd imajo mešane vtise uporabnikov (nekateri so zadovoljni, nekateri seveda ne), tukaj velja pravilo lastne odločitve in razmisleka o morebitnih načrtih sprememb itd (glej besedilo v nadaljevanju).  Številni uporabniki na podlagi slabih izkušenj odsvetujejo uporabo Edreams.
 • V primerih zelo nizkih cen error fare ponudb, se lahko zgodi da je na voljo zgolj eden spletni ponudnik, po možnosti ne ravno najbolj poznan, takrat gre pač odločitev za posameznika o izvedbi rezervacije. Člani Ekipe Izlet na dlani v teh primerih reskiramo rezervacijo. 🙂 Kaj so error fare ponudbe si oglejte na povezavi tukaj.
 • Na primeru nizkocenovnih ponudb, je pogosto najbolj primerna in ugodna rezervacija kar preko uradnih strani nizkocenovnikov, Ryanair, Easyjet, WizzAir itd.
 • V kolikor veljate za popotnika, ki je nagnjen k spremembam terminov, ki za potovanja potrebuje odobritev vizuma itd. je za rezervacijo letalskih kart smiselna uporaba uradnih strani letalskih družb ter morebitno doplačilo za zavarovanje rizika odpovedi potovanja. Če npr za potovanje na določeno destinacijo potrebujete vizo in vam te morebiti ne odobrijo, vam žal lahko številni spletni ponudniki ne bodo povrnili zneska za letalsko karto, sploh če je ta za čas nakupa imela še promocijsko ceno.
 • V kolikor niste vedeli je tudi za spletne rezervacije letalskih kart (za primer bolezni, poškodb, nesreč in ostalih nevšečnosti) mogoče urediti riziko odpovedi potovanja na eni izmed slo zavarovalnic. Pogoji za sklenitev so sledeči: sklenitev pred iztekom 48 ur po izvedeni spletni rezervaciji ter več kot 15 dni pred dejanskim odhodom iz Slovenije.

Še splošni nasvet: preden dejansko rezervirate letalsko karto ni smiselno rezervirati hotel ali rentacar, sploh če se ne odločite za storitev brezplačne odpovedi!

Člani Ekipe Izlet na dlani se najpogosteje poslužujemo rezervacij preko spletne strani Expedia. Kakšni so pa vaši vtisi z izvedbo spletnih rezervacij letalskih kart ter s katerimi spletnimi ponudniki ste bili do sedaj najbolj zadovoljni?

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

10 komentarjev

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Problem neizkušenih ljudi, ki to počnejo 1x do parkrat na leto je v tem, ker razen cene in še to tiste začetne (končna je še daleč: )), ne gledajo ničesar drugega. Pri tem pa se lahko ujamejo v nešteto pasti.
  Že pri sami proceduri rezervacije na določenih spletnih mestih OTA morajo/te biti ekstremno previdni, saj lahko mimogrede kupijo še kaj kar niso želeli.
  Na koncu jih itak čaka še presenečenje v smislu provizij, če nimate prave kartice 🙂

  Seveda pa jih veliko, ker rezervirajo le občasno, ne bo nikoli vedelo (na njihov srečo!) kaj pomeni, če kupijo karto pri nepravi agenciji in se jim zalomi. Na primer, želijo spremeniti ime, datum, destinacijo, ali odpovedati in želijo delno refundacijo. Potem se bo začela trnova pot. Letalska agencija, če je bilo kupljeno preko OTA (spletne tur.agencije), stranko napoti na prodajalca, ker je on odgovoren za te zadeve. Potem pa vam, ob izbiri “neprave” agencije lahko zaželim le še veliko sreče in močnih živcev!

 • Živjo, eno vprašanje glede zavarovanja rizika odpovedi: meni so pri par slovenskih zavarovalnicah pri zadnjem nakupu kart pri Condor.com rekli, da ne zavarujejo letalskih kart, ki so kupljene v tujini. Imate izkušnje, da se da pri kateri od zavarovalnic v Sloveniji zavarovat?

 • Jaz imam z Bravofly in Edreams super izkusnje (res pa je, da se do sedaj nisem imela sprememb) – kupila in sla:)

  • No, dobro je, da si napisala da nisi imela še nobenih sprememb ipd, ker bi potem napisala malce drugače. Itak pa je Edreams ena najslabših OTA, saj ima ogromno skritih “faktorjev”. Eden izmed njih je tale, da neizkušene popotnike privablja z navidez ugodno ceno na iskalnikih – vendar je ta cena mogoča le z specialno kartico Viabuy prepaid, ki pa je vsaj v SLO nima prav veliko ljudi, če sploh kdo? Potem, če te kartice nimaš, pa je cena že precej nekonkurenčna. Vendar tisti neizkušeni tega ne vedo. Bravofly je bil, vsaj zame, prej leti ena izmed boljših, vendar se je tudi pokvaril …

 • Zasledila sem, da pogosto rezervirate letalske karte preko expedia spletne strani. Tudi sama sem rezervirala karte in tudi dobila potrditev, vendar še nisem dobila elektronskih kart katere bi sprintala. Imajo morda drugačen postopek dela? Ali je dovolj potrditveni sprintan e-mail katerega zamenjam za karte na letališču? Hvala in lp.

 • Pozdravljeni,

  imate morda informacijo, zakaj ne moreš preko Dinersa poravnati letalskih na Qatar Airways, kljub možnosti Payment method, ki poleg vseh ostalih vključuje Diners? Po vnosu vsega za plačilo z Diners, piše, da plačilo ni bilo izvedeno in se naj poskusi s katerim drugim plačilnim sredstvom. Klicala že tudi na predstavništvo v Zagreb in ne vedo zakaj in prav tako nimajo možnosti, da bi prejeli podatke o kartici telefonsko ter tako izvedli plačilo.
  Na Diners tudi pravijo, da jih je že več ljudi klicalo, da ne gre?

  Hvala za vse info.

 • Kaj naj bi to pomenilo natacno ?
  Cena letalske vozovnice velja le na dan rezervacije. Letalska vozovnica se sicer lahko izda v določenem časovnem roku, vendar se v tem primeru cena vozovnice lahko spremeni. Letalski prevoznik si pridržuje pravico do spremembe cen in urnika brez predhodnega obvestila.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.