Izlet na dlani

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj je Izlet na dlani in čemu je stran namenjena?

Izlet na dlani je blog. Ekipa, ki skrbi za omenjeni blog vsakodnevno išče akcije letalskih kart številnih letalskih družb od nizkocenovnih do rednih linij, poleg tega išče tudi kombinacije večih letalskih kart in pripravlja nekatere primere ugodnih počitniških paketov. Cilj strani je omogočiti uporabnikom bloga dostop do čimbolj ugodnih letalskih povezav ali počitnic, predvsem pa  približati način spletnih rezervacij tovrstnih ponudb v lastni režiji, seveda z našo pomočjo, v kolikor je ta potrebna.

Ali spletna stran Izlet na dlani prodaja letalske karte in počitniške pakete ter ostale storitve povezane s potovanji (nakup oz. rezervacija, riziko odpovedi):

Na strani Izlet na dlani vse podane akcije oz. ponudbe letalskih kart in počitniških paketov ter ostalih storitev temeljijo na spletni prodaji drugih ponudnikov. Ekipa, ki skrbi za stran oz. blog ne prodaja oz. izvajata tovrstnih rezervacij, ne ureja rizikov odpovedi itd., ampak samo podaja informacije kako do čimbolj ugodnih želenih letalskih kart in počitnic. Preko podanih povezav v objavljenih prispevkih se izvede spletna rezervacija letalske karte, prenočišča, prevoza itd. v vaši lastni režiji, z vašo kreditno ali bančno kartico. Ekipa Izlet na dlani je na voljo zgolj za pomoč oz. posredovanje informacij.

Ali Ekipa Izlet na dlani pripravlja individualne ponudbe za posameznike glede na njihove želje?

Za blog Izlet na dlani skrbi le par prostovoljcev in žal ne uspemo pripravljati individualnih ponudb, običajno svetujemo da malo pobrskate po spletni strani in preverite že objavljene letalske karte oziroma pakete za želene destinacije in v tam podane povezave zgolj vstavite vaše želene termine ter število oseb in tako preverite cene.

Kaj storiti, če res nisem vešč spletne rezervacije in želim, da to uredi nekdo drug oz. želim storitev, ki jo spletna ponudba ne omogoča?

V primeru, če se raje zanesete na osebo, ki je vešča rezervacij, se lahko obrnete na eno izmed številnih turističnih agencij po Sloveniji, kjer vam bodo osebe pristojne za to, pri tem lahko pomagale.

Na kakšen način lahko sam poiščem najbolj ugodne letalske karte, hotele ali najeme avtomobilov?

Npr. z metaiskalnikom Skyscanner boste lahko zelo enostavno iskali popolnoma vse letalske karte na poljubne destinacije (tako nizkocenovne povezave kot tudi redne linije letalskih družb). Predvsem je uporaben v primerih ko ste pri iskanju letalskih vozovnic zelo fleksibilni in vas zanimajo npr. cene na mesečnem nivoju ali najnižje cene za poljubne destinacije. Kako uporabljati iskalnik Skyscanner si oglejte na povezavi tukaj.

Katere spletne agencije so s strani uporabnikov bloga in ekipe Izlet na dlani preverjene in bolj zanesljive za rezervacijo letalskih kart, počitniških paketov in ostalih storitev?

Seznami spletnih agencij za rezervacije storitev na področju potovanj oz. turizma so dolgi. Kljub temu, pa so nekatere spletne agencije/ponudniki s strani veščih popotnikov bolj pogosto uporabljeni in posledično tudi bolj zanesljivi.  Primeri bolj poznanih spletnih agencij, ki jih priporočajo uporabniki bloga in ekipa Izlet na dlani so npr. Expedia, Ebookers, Budgetair, ter vse uradne strani letalskih družb (npr. Emirates, Qatar, Lufthansa, Air France itd.). Na področju hotelskih rezervacij pa Hotelscombined, Trivago, Booking in AirBnb. Kako izvesti rezervacijo preko Airbnb si preberite na povezavi tukaj. Z vidika organizacije prevozov in najema avtomobilov se priporočata slovenska ponudnika Goopti in Izzirent. Za naročila popotniških vodičev pa Bookdepository (z brezplačno dostavo).

Kdaj bo ponovno  akcija letalskih kart ali paketne ponudbe za destinacijo  XY?:

Ekipa Izlet na dlani akcij letalskih kart ne more napovedati, saj te temeljijo na ponudbi letalskih prevoznikov, ponudnikov  hotelov ali ostalih ponudnikov storitev. V kolikor želite biti obveščeni o tekočih  akcijah pravočasno, lahko te spremljate preko socialnih omrežij Izlet na dlani (Facebook in Twitter) ali se preko spletne strani Izlet na dlani (okvirček desno spodaj) prijavite na vsakodnevno brezplačno prejemanje  E-novic.

Kdaj je najbolje rezervirati letalske karte oz. ali bodo letalske karte še cenejše v prihodnjih mescih?

Cene letalskih kart so odvisne od številnih dejavnikov npr. od sezone želenega potovanja, od želenih destinacij, od tekočih akcijskih ponudb letalskih prevoznikov itd.  V osnovi velja pravilo, da se letalske karte rezervira v času od 1 do max 3 mescev pred samim odhodom. Izjema so seveda akcije posameznih letalskih družb, ki občasno ponujajo akcije za daljše obdobje naprej (npr. že v zimskem času za prihajajočo poletno sezono).

Ali je v prikazanih cenah letalskih kart vključena tudi prtljaga?

Običajno je v samem prispevku podano ali cena vključuje tudi večjo (check in) prtljago ali zgolj manjšo osebno prtljago, ki jo vzamete s seboj na krov letala. Velja pravilo, da je pri letalskih družbah rednih linij (npr. Qatar, Emirates, Lufthansa, Air France…) vključen kos večje prtljage (običajno okrog 20 kg) in kos manjše osebne prtljage; medtem ko običajno nizkocenovniki po vsem svetu (Ryanair, Wizz Air, Vueling, Volotea, Air Asia…) v podani ceni ne vključujejo večjega kosa prtljage in je tega potrebno doplačati.

Ali Izlet na dlani pripravlja sezname Last minute ponudb tako letalskih kart kot tudi počitniških paketov?

Ekipa Izlet na dlani ne pripravlja seznamov last minute ponudb (ne letalskih kart kot tudi ne počitniških paketov). S to oznako običajno označimo zgolj zares zanimive in ugodne primere, za katere je na voljo le še nekaj mest in so namenjene za odhode v kratkem. Za sezname last minute ponudb tako letalskih kart kot paketov je najbolje, da se obrnete na uradne spletne turistične agencije.

Objavljen termin primera letalske karte ali počitniškega paketa nam ne ustreza, kakšna je cena za XY termin?

V prispevku je ponavadi prikazanih nekaj primerov terminov, ki so na voljo po navedeni ceni, poleg tega je prikazano tudi dejansko obdobje potovanja (pomeni v katerih mesecih potovanja so tovrstne cene na voljo).  Vaše želene termine in posledično cene lahko preverite sami. To storite tako, kliknete na primer podan v posameznem prispevku in v iskalnik sami vnesete želene datume  in nato se vam bo prikazala cena za vaš želeni termin.

Letalska karta, ki je objavljena v prispevku je zgolj za eno odraslo osebo; kaj storiti če želim za več oseb ali celo za otroke/ počitniški paket  je pripravljen za dve osebi; kaj storiti če želim za več oseb ali celo za otroke?

Na primerih letalskih kart so prikazane cene povratnih letalskih kart oz. open jaw letalskih kart za eno odraslo osebo.  Na primerih počitniških paketov so prikazane cene povratne/open jaw letalske karte na osebo ter cena prenočišča za 2 osebi. Št. oseb za letalske karte kot tudi v paketnih ponudbah lahko sami določate in tako preverite cene. To storite tako, kliknete na primer podan v posameznem prispevku in v iskalnik sami vnesete želeno št. odraslih oseb/otrok.

Ali paketna ponudba vključuje tudi prevoz do letališča ali prevoz od/do letališča do nastanitve na sami destinaciji

Primeri paketnih ponudb, ki jih pripravljamo člani Ekipe Izlet na dlani vključujejo letalsko vozovnico s check in prtljago za 2 osebi (ne velja za nizkocenovnika ali za linije kjer to eksplicitno poudarimo) in hotelsko namestitev za dve osebi. Paketi ne vključujejo stroška prevoza do letališča ali prevoz od/do letališča do nastanitve na sami destinaciji, saj je odvisno od samega potnika iz kje in kako se bo odpravil na letališče, velja enako tudi za samo destinacijo. Pogosta praksa tistih, ki si ne poiščejo prevoza na sami destinaciji je kontaktiranje hotela, da vam ob doplačilu uredi prevoz. Okvirne izračune stroškov prevoza do letališč in parkirnih si oglejte na povezavi tukaj. V kolikor želite sobo za eno osebo je to potrebno na primeru nastanitve posebej označiti in tako preveriti ceno.

Je kaj ugodnega na toplo za prvi maj ali v obdobju božično- novoletnih praznikov?

Večina  ljudi potuje v času praznikov ali počitnic, tega so vešče tudi letalske družbe in ponudniki prenočišč, zato so temu primerno tudi definirane cene. Najdražja obdobja v letu za potovanje so prvomajske počitnice, poletne počitnice (predvsem julij in začetek avgusta) in seveda božično/novoletni prazniki.  V tem obdobju je zelo težko rezervirati ugodne letalske karte in prenočišča.

Koliko časa imam za razmislek preden se za določeno ponudbo odločim in jo rezerviram?

V prispevkih za letalske karte je običajno navedeno obdobje rezervacije, pomeni do takrat določena letalska družba, ki ima akcijo, zagotavlja tovrstne cene, z izjemo primera velikega povpraševanja (v tem primeru lahko karte poidejo še pred iztekom obdobje rezervacije). Določene akcije trajajo ves teden, nekatere tudi mesec; medtem ko so določene na voljo le kakšen dan ali dva; zato velja posebna pozornost, predvsem pa takojšnja rezervacija v takem primeru. Predvsem pa to velja za akcije, ki so posebej označene z oznakami (IZJEMNA PONUDBA; DANES AKCIJA; POHITITE ali NE ZAMUDITE), v teh primerih gre za ekskluzivne akcije z zelo nizkimi cenami ali morebitne napake v sistemih letalskih družb in v teh primerih se je za rezervacijo potrebno odločiti takoj.

Rezerviral sem zelo ugodno letalsko karto z oznako error fare, kaj to sploh pomeni?

Pomeni, da gre za neke vrste (običajno) sistemsko napako določene letalske družbe, ali spletnega ponudnika za to določeno letalsko družbo. Na primeru bi to lahko pojasnili tako, da npr. spletni ponudnik brazilska Expedia je ob vnosu novih cen letalskih kart za določeno destinacijo vnesla napačne cene, tako povratna letalska karta iz Milana v Brazilijo stane samo 250 eur namesto običajnih +500 eur. Pogoste so tudi napake kjer gre za napačno pretvorbo denarnih valut. Včasih se podobno pripeti tudi za hotelske namestitve. Vsa vprašanja in dileme glede error fare povezav si preberite v prispevku tukaj.

Rezervacija letalske karte ali počitniškega paketa preko spleta je izvedena, na kaj je potrebno biti še pozoren pred samim odhodom?

Običajno je pred samim odhodom v tednu do nekaj dni pred tem potrebno še izvesti spletni check in na uradnih straneh letalskih prevoznikov (velja kot obvezno predvsem za nizkocenovne lete, ki v nasprotnem primeru pogosto, to tudi zaračunajo; za redne linije zaželeno v primeru želje izbora sedeža, menija prehrane itd.). Pred odhodom je tudi potrebno preveriti tip oz. velikost prtljage, ki jo posamezna letalska družba dopušča. Potrebno je preveriti, če vaša destinacija morebiti zahteva tudi vstopni vizum (ki ga ni moč urediti šele ob vstopu) ali druge potrebne listine za vstop v državo (npr. za vstop v ZDA je potrebna ureditev ESTA potrdila). Urediti pravočasen prevoz ali prihod na letališče ali spletno rezervacijo parkirišča. Običajno so rezervacije najema avtomobila ugodnejše, če jih uredite pred odhodom preko spleta, kot pa na destinaciji sami.  Na primeru paketnih počitnic ob prihodu na destinacijo morebitna predhodna organizacija prevoza do prenočišča (velikokrat ob predhodnem dogovoru ponudniki prenočišča uredijo prevoz od letališča do hotela). Okvirne izračune stroškov prevoza do letališč in parkirnih si oglejte na povezavi tukaj. Preverite tudi morebitno obveznost cepljenj za posamezno destinacijo ter si uredite zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

Prijetno, predvsem pa cenovno čimbolj ugodno potovanje vam želi Ekipa Izlet na dlani ter ne pozabite vložiti nekaj truda in potrpljenja v iskanje čimbolj ugodnih ponudb, saj vam to lahko zagotavlja bolj pogosta nepozabna potovalna doživetja.

11 komentarjev

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.